pixabay.com
Ujedinjene nacije

Rusija je sledeće nedelje pozvala na tajno glasanje o rezoluciji koju podržava Zapad i koja bi osudila njen “pokušaj nelegalne aneksije” dela četiri ukrajinska regiona i zahtevala da Moskva odmah poništi svoje postupke.

Rusija se očigledno nada da će dobiti veću podršku od 193 države u Generalnoj skupštini ako njihovi glasovi ne budu javni.

Rusija je stavila veto na pravno obavezujuću rezoluciju Saveta bezbednosti od 30. septembra da osudi referendume o aneksiji u četiri ukrajinska regiona kao nezakonite, proglasi ih nevažećim i apeluje na sve države da ne ih priznaju.

SAD i Albanija, koje su sponzorisale rezoluciju, obećale su da će to pitanje izneti svim članicama UN u Generalnoj skupštini, gde nema veta, ali rezolucije nisu pravno obavezujuće.

Generalna skupština je najavila da će se njena vanredna specijalna sednica o Ukrajini nastaviti u ponedeljak popodne, kada će biti predstavljen nacrt rezolucije.

Diplomate su saopštile da očekuju da se govori zemalja članica nastave u utorak, a glasanje o rezoluciji verovatno u sredu.

Glasanje o rezolucijama u svetskom telu je tradicionalno javno i osvetljeno svetlima različitih boja na velikoj tabli na kojoj je ime svake zemlje.

Međutim, ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja je u pismu na šest stranica svim ostalim ambasadorima u UN rekao da je pravni savetnik UN potvrdio da Generalna skupština može da koristi tajno glasanje “u donošenju odluka”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here