Pixabay.com

Republika Srpska je inicirala, a Rusija na sastanku Saveta bezbednosti UN zatražila zatvaranje kancelarije visokog predstavnika UN u Bosni i Hercegovini.

Rusija smatra da je aktivnost ove kancelarije pristrasna i da izlazi iz svojih nadležnosti, odnosno iz okvira Dejtonskog sporazuma. Očekivano, ovakav ruski stav ostao je izolovan u SB UN, ali ne i nebitan, kako tvrdi naš sagovornik Anđelko Kozomara, politikolog iz Bosne i Hercegovine.

Ko uopšte može da ukine kancelariju visokog predstavnika i kakva je procedura?

– Savet bezbednosti UN osnivač je ovog tela, jer je to predviđeno Dejtonskim sporazumom, pa je tako i nadležan kako za njegov rad, tako i za ukidanje. Dakle, SB je taj koji je odredio mandat trajanja ovog organa, kao i pravce delovanja. Značaj ruskog poteza u SB UN je velik, jer se ovo nije dešavalo do sada – ističe Kozomara.

Naš sagovornik u sklopu ruskog predloga podseća i da je i Savet EU rekao da BiH ne treba da se nada pristupnim pregovorima za ulazak u EU, sve dok postoji kancelarija visokog predstavnika.

– Svi su svesni da je BiH protektorat i da takva zemlja ne može da napreduje u međunarodnoj zajednici, bilo da je u pitanju EU ili neki drugi organ. Lako može da se desi da se Amerika i druge članice SB saglase sa ovim predlogom Rusije i da se ta kancelarija ukine. Mada, to bi bila duga procedura koja bi trajala sigurno dve do tri godine – smatra on.

– Amerikancima, na primer, ova kancelarija ništa ne znači. Međutim, znači Britancima, jer kroz nju vide mogućnost da ucenjuju druge države u Evropi i prate odnos Rusije i RS i odnos RS i Srbije. Vidimo da je mandat snagama NATO-a produžen na još godinu dana, pa tako možemo očekivati da će OHR u BiH ostati još godinu ili dve – veruje Kozomara.

On ne misli da bi neka vrsta „upozorenja“ osnivača kancelarije visokog predstavnika da prestane da se meša u unutrašnja pitanja BiH, bilo neko prelazno rešenje.

– Mislim da je to jedan dug i spor proces i da je najefikasnije da se zatvori. Ako išta drugo, bar bi trebalo javno reći da je postupak njenog zatvaranja u toku. To bi svakako bilo efikasnije od sužavanja njegovih nadležnosti, pre svega onih koje je sâm sebi nezakonito dodelio – uveren je Kozomara.

Naš sagovornik kaže da i kada bi se desilo da se donese odluka o ukidanju ove kancelarije, administracija je ogromna i tražila bi vreme za demontiranje. Takođe, arhiva koja postoji, morala bi da nađe svoju novu adresu, a po rečima našeg sagovornika, to bi mogla da bude kancelarija EU koja tamo već postoji.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime