EPA/Jason Szenes
Vasilij Nebenzja

Zločinačke akcije Kijeva u pogledu Zaporoške nuklearne elektrane guraju svet na ivicu nuklearne katastrofe, saopštio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja u SB UN.

– Prave razmere nuklearne katastrofe u Zaporoškoj nuklearnoj centrali je teško i zamisliti. U ovom slučaju, odgovornost za to će pasti na zapadne sponzore Kijeva – rekao je Nebenzja.

On je istakao da je zračenje u Zaporoškoj nuklearnoj centrali, za sada, u okviru dozvoljenog, ali ako se nastavi granatiranje ukrajinske vojske, pitanje dokle će tako biti.

On je pozvao stručnjake iz Međunarodne agencije za atomsku energiju da posete centralu i izrazio nadu da u sadašnjim okolnostima generalni sekretar UN “shvata kolika je njegova odgovornost” i da neće sprečavati sprovođenje ove misije preko njemu odgovornih službi.

– S naše strane, spremni smo da pružimo maksimalnu moguću pomoć u rešavanju svih organizacionih pitanja. Smatramo opravdanim da predstavnici Međunarodne agencije za atomsku energiju stignu u Zaporošku nuklearnu elektranu što je pre moguće – možda čak i pre kraja avgusta – naglasio je ruski diplomata.

Nebenzja je nazvao apsurdnim optužbe Kijeva da Rusija, navodno, granatira elektranu.

– Te propagandne pretnje preuzima zapadna štampa. Sve to je protiv zdravog razuma, pošto Zaporošku elektranu kontroliše ruska vojska – rekao je diplomata.

Ukrajinske snage su više puta od početka sukoba izvodili napade na teritoriju Zaporoške nuklearne elektrane. Učestalo granatiranje je počelo 5. avgusta. Noću 7. avgusta ukrajinska vojska je izvela raketni napad sistemom “Uragan”, delovi rakete su pali na oko 400 metara od energobloka. Od tada dva energobloka ne rade punim kapacitetom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here