Pixabay

Rusija je otkrila da je Ukrajina koristila fosforne i kasetne bombe, izjavio je na zasedanju Sveta bezbednosti Ujedinjenih nacija stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

„Primetili smo da kijevski režim masovno primenjuje fosfornu municiju. O kasetnim bombama, koje su danas koristile Oružane snage Ukrajine u Donjecku i koje su ranije korišćene, sam već govorio“, rekao je Nebenzja.

Prema njegovim rečima, Kijev masovno narušava međunarodno humanitarno pravo.

„Trenutno glavna pretnja civilima u Ukrajini proističe od oružanih formacija ukrajinskih neonacista, koji sprovode pravi teror prema svojim građanima. Masovno narušavaju međunarodno humanitarno pravo i ljudska prava. Nacionalisti razmeštaju tenkove, artiljeriju i višecevne bacače raketa pored vrtića i škola“, izjavio je on.

On je naglasio i da su zarobljeni ruski vojnici podvrgnuti različitim vidovima mučenja.

Nebenzja upozorava: Biomaterijali mogu pasti u ruke radikalima u Ukrajini

Ruski ambasador u UN je upozorio da postoji opasnost da u ruke ukrajinskih radila padnu biomaterijali iz laboratorija u Ukrajini.

„Još jednom želim da upozorim na opasnost da biomaterijali sa opasnim sojevima padnu u ruke ukrajinskih radikala koji su sposobni za neljudske provokacije protiv civila u ukrajinskim gradovima“, izjavio je Nebenzja.

On je zaključio da postoje informacije o mogućim diverzijama i u ukrajinskom gasovodu.

Podsetimo, ranije je gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin saopštio da je pored Vlade u centru grada pogođena ukrajinska raketa „Točka-U“.

Štab teritorijalne odbrane DNR je saopštio da je ubijeno 20 ljudi, a devet je ranjeno. Ministarstvo zdravlja DNR-a je saopštilo da je 17 poginulo i hospitalizovano 28 ranjenika. Lider DNR-a Denis Pušilin je udar „Točka-U“ na Donjeck nazvao ratnim zločinom Kijeva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here