pixabay.com
Rusija

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova sugerisalo je ambasadi Ukrajine da konzul, koji je priveden u Sankt Peterburgu jer je primao poverljive podatke od ruskog državljanina, napusti Rusiju u roku od 72 sata počev od 19. aprila.

Rusko Ministarstvo je ranije danas pozvalo na razgovor otpravnika poslova ukrajinske ambasade Vasilija Pokotila u Moskvi zbog incidenta sa konzulom.

„Sa ruske strane je istaknuto da su takvi postupci nedopustivi i nespojivi sa statusom konzula i nanose štetu interesima bezbednosti Rusije. Predočeno je da je boravak konzula nepoželjan na teritoriji Rusije i sugerisano je da napusti zemlju u roku od 72 sata počev od 19. aprila“, navodi se u saopštenju.

Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije je ranije privela ukrajinskog konzula u Sankt Peterburgu Aleksandra Sosonjuka dok je primao poverljive podatke od ruskog državljanina. Ističe se da je aktivnost Sosonjuka „neprijateljska prema Rusiji i nespojiva sa statusom diplomatskog službenika“.

Sosonjuk je zadržan na nekoliko časova, nakon čega se vratio u ukrajinsko diplomatsko predstavništvo.

Zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine Evgenij Enjin rekao je da Ukrajina smatra privođenje svog konzula kao neprijateljski postupak Rusije i priprema recipročne mere protiv ruskih diplomata.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime