EPA
Hag

Rusija je uložila preliminarne prigovore na tužbu za genocid, koju je protiv nje podnela Ukrajina u Međunarodnom sudu pravde u Hagu, saopšteno je danas iz tog suda.

U najvišem sudu Ujedinjenih nacija za sporove između država, strane mogu da ulože preliminarne prigovore ukoliko smatraju da sud nije nadležan u tom predmetu, navodi agencija Rojters.

U pismu sudu Ujedinjenih nacija u martu, Moskva je tvrdila da MSP nema nadležnost, jer konvencija o genocidu ne reguliše upotrebu sile između država.

Podnošenje zahteva označava promenu u stavu Moskve prema slučaju MSP. Rusija je sada u kontaktu sa sudom, dok je ranije preskakala ročišta i nije podnela dokumente direktno sudu, navodi britanska agencija, a prenosi Tanjug.

Ukrajina je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde ubrzo nakon što je Rusija započela vojnu operaciju 24. februara u toj zemlji, rekavši da je obrazloženje Moskve, da je radila na sprečavanju genocida na istoku Ukrajine, neosnovano.

Tokom saslušanja u martu, Ukrajina je saopštila da ne postoji pretnja genocidom u istočnoj Ukrajini i da Konvencija UN o genocidu iz 1948. godine, koju su obe zemlje potpisale, ne dozvoljava invaziju kako bi sprečila genocid.

Posle tih saslušanja, koje je Rusija preskočila, sudije Međunarodnog suda pravde naredile su Rusiji da prekine invaziju na Ukrajinu kao hitnu meru dok se razmatra osnovanost tužbe Ukrajine.

Sledeći korak u predmetu biće ročište o prigovorima na nadležnost suda, još uvek nije određen datum, ali se očekuje da će on biti za nekoliko meseci.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here