Al Džazira Balkans

“Situacija u sirijskoj oblasti oko Eufrata se zahuktava zbog aktivizacije militanata Islamske države i tekućim sukobima između kurdskih Sirijskih demokratskih snaga (SDS) i proturskih formacija”, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Veršinjin.

– Situacija u Siriji na terenu se stabilizovala, ali bi i dalje mogla da eskalira i složena je. I dalje postoje tenzije na teritorijama koje nisu pod kontrolom Damaska – u Idlibu, oblasti oko Eufrata i El Tanfu. Humanitarni i socijalno-ekonomski problemi su kritični i pogoršani su usled pooštravanja unilateralnih sankcija i u svetlu pandemije koronavirusa – rekao je Veršinjin za Sputnjik.

On je dodao da se u “oblasti oko Eufrata primećuje eskalacija napetosti u vezi sa aktivizacijom Islamske države, kao i sukobima koji i dalje traju između kurdskih SDS i plemenskih saveza, SDS i proturskih formacija u opsegu zone operacije ‘Izvor mira’, u oblasti naselja Ajn-Isa”.

Istovremeno, Veršinjin se osvrnuo i na apele nekih zemalja da ne priznaju predsedničke izbore u Siriji koji su planirani ove godine, rekavši da oni podrivaju stabilno funkcionisanje državnih institucija u zemlji.

– Na nekim međunarodnim platformama već se čuju izjave o hitnom usvajanju novog Ustava i nepriznavanju predstojećih novih predsedničkih izbora u Siriji. Sirijcima faktički uskraćuju pravo da biraju sopstveno rukovodstvo i istovremeno podrivaju stabilno funkcionisanje državnih institucija – izjavio je on.

U skladu sa aktuelnim sirijskim Ustavom, predsednički izbori bi trebalo da budu održani 2021. godine. Ranije je predsednik Sirije Bašar al Asad izjavio da bi početkom ove godine mogao da donese odluku o učešću na predsedničkim izborima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here