EPA-EFE/DAVE MUSTAINE

“Kijev je prešao sve razumne granice, nastavljajući sa granatiranjem Donbasa i upotrebom vojnih bespilotnih letelica”, saopštio je stalni predstavnik Rusije u kontakt-grupi Boris Grizlov.

– Ukrajinska vlast je svojim akcijama prešla sve razumne granice, nastavljajući sa napadima na civile i infrastrukturne objekte u Donbasu, dok se istovremeno razmeće u štampi govoreći o upotrebi vojnih bespilotnih letelica što je zabranjeno Minskim sporazumima i sporazumima o primirju – rekao je Grizlov.

On je dodao da je tokom sastanka Donbas pitao predstavnike OEBS-a da li takvi postupci Kijeva narušavaju sporazume o prekidu vatre.

– Šef Specijalne posmatračke misije OEBS-a Jašar Čevik potvrdio je da je upotreba bespilotnih letelica zaista prekršaj, ali je negirao činjenicu da je dron ‘bajraktar’ upotrebljen u Donbasu – dodao je Grizlov.

Prema njegovim rečima, ukrajinski predstavnici su „ignorisali zahteve Donjecka i Luganska da se odmah vrate poštovanju svojih obaveza u skladu sa potpisanim sporazumima o jačanju primirja“, što je neophodno, smatra ruski predstavnik.

Pored toga, ukrajinska delegacija ponovo je pokazala da ne želi da se rukovodi mirnim procesom rešavanja problema, remeteći pregovore izmišljenim izgovorima.

– Kijev je ponovo blokirao rad podgrupa Kontakt-grupe u svim pravcima… Ukrajinska strana je odbila bilo kakav rad na usaglašavanju mape puta sa Donbasom za sveobuhvatno političko rešavanje konflikta u skladu sa Minskim sporazumima, insistirajući na razgovoru o izolovanom zakonu o posebnom statusu koji se pokazao kao neefikasan. Ignorisane su primedbe Donjecka i Luganska o nespremnosti Kijeva da vodi dijalog o parametrima posebnog statusa, predviđen kompleksom mera iz marta 2015. godine. Donjeck i Lugansk su podržali našu preporuku stranama da razgovaraju o parametrima budućeg režima suživota Ukrajine i Donbasa, koji se nalaze u nacrtima mapa puta, ali je Kijev odbacio – saopštio je Grizlov.

Kako je ocenio, „ukrajinske vlasti nisu spremne da suštinski pregovaraju sa drugom stranom sukoba“.

– Kijev pokazuje potpunu degradaciju svog stava po pitanju političkog rešavanja pitanja – zaključio je ruski predstavnik.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine potvrdio je da su ukrajinski vojnici 26. oktobra prvi put upotrebili jurišnu bespilotnu letelicu „bajraktar“ u Donbasu, koji je navođenom bombom uništio top protivnika.

S tim u vezi, stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja nazvao je upotrebu „Bajraktara“ u Donbasu opasnom igrom i istakao da Kijev možda ne može da zamisli posledice takvog poteza.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here