Pixabay

Ambasada Rusije u SAD apelovala je na Zapad da ne diže tenzije oko situacije u Donbasu i da ne podstiče „usijane glave“ u Kijevu na provokacije.

„Pozivamo da se prestane sa histerijom i eskalacijom napetosti oko problema Donbasa. A što je najvažnije – da se ‘usijane glave’ u Kijevu ne guraju u nove provokacije“, navodi se u saopštenju ruske ambasade povodom optužbi američke administracije da Moskva navodno u svakom trenutku može da „napadne Ukrajinu“, potencijalno i sa teritorije Belorusije.

Diplomate su ponovile da Rusija nikoga ne namerava da napada i da je „praksa pomeranja vojske na ruskoj teritoriji – suvereno pravo zemlje“.

Istovremeno, ambasada je pozvala Vašington da potvrdi zainteresovanost za diplomatsko rešavanje tenzija oko Ukrajine time što će odustati od isporuka oružja toj državi.

„Umesto toga, Sjedinjene Američke Države bi trebalo da iskoriste svoj uticaj na ukrajinske vlasti kako bi ih ubedile da prestanu sa sabotažom Minskih sporazuma“, ističe se u saopštenju.

Ranije je visoka zvaničnica Stejt departmenta iznela tvrdnje da predstojeće zajedničke vojne vežbe Oružanih snaga Rusije i Belorusije navodno mogu poslužiti ruskoj strani kao izgovor za napad na Ukrajinu sa severa.

Prethodno je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko saopštio da će zajedničke rusko-beloruske vojne vežbe „Saveznička odlučnost 2022“ biti održane u februaru. Moskva i Minsk bi trebalo da održe vojne vežbe na zapadnoj i južnoj granici Belorusije.

U poslednje vreme Zapad optužuje Rusiju da navodno priprema invaziju na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine. Rusija odlučno odbacuje te optužbe kao neosnovane i opasne i ističe da vojne snage premešta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom a da Zapad sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na Istok.

Zbog toga je ruski predsednik Vladimir Putin zatražio pisane, pravno obavezujuće, garancije Zapada da se neće dalje širiti prema ruskim granicama i da u tom delu Evrope neće raspoređivati naoružanje.

1 COMMENT

  1. A kada ja napišem Amerikenjci , nećete da objavite komentar . Oni stalno lažu, manipulišu, podmeću laži drugima , izmišljaju i prave “Račak” , hemijsko oružje u I raku, u Siriji, … Zato nisu Amerikanci, nego Amerikenjci .

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here