EPA/Olivier Hoslet
Džordž Soroš

Nevladina organizacija Transparency International sa sedištem u Nemačkoj označena je kao pretnja ustavnom poretku Rusije.

Državno tužilaštvo Rusije proglasilo je u ponedeljak Transparency International nepoželjnim u Rusiji, sa obrazloženjem da organizacija sa sedištem u Berlinu prevazilazi svoj mandat i da se meša u unutrašnje stvari Rusije.

“Utvrđeno je da aktivnosti ove organizacije očigledno prevazilaze njene deklarisane ciljeve”, navodi se u saopštenju tužilaštva.

“Formalno delujući kao organizacija koja se bori protiv korupcije širom sveta, meša se u unutrašnje stvari Ruske Federacije, što predstavlja pretnju po osnovu njenog ustavnog poretka i bezbednosti”, dodaje se.

Ruski ogranak proglašen je stranim agentom 2015. godine, a odluka od ponedeljka znači da bi ruski državljani mogli da se suoče sa zatvorom ako rade za tu organizaciju i kaznama za davanje finansijske pomoći ili širenje njenih materijala.

Transparency International je najpoznatiji po svom godišnjem “Indeksu korupcije”, koji rangira zemlje na skali njihove sklonosti ka korupciji.

Donatori ove organizacije su mnoge zapadne vladine agencije i moćne fondacije, uključujući Fondaciju za otvoreno društvo, kontroverznog biznismena i sponzora neoliberalnih ciljeva, Džordža Soroša.

Transparency International povukla je svoj američki ogranak 2017. godine zbog “razlika u filozofijama, strategijama i prioritetima”.

Američki ogranak je bio široko kritikovan zbog toga što je paravan za multinacionalne korporacije, dodelio nagradu za integritet tadašnjoj američkoj državnoj sekretarki Hilari Klinton 2012. i ignorisao pozive da pomogne uzbunjivaču NSA Edvardu Snoudenu 2013. godine.

Transparency International Brazil trenutno je pod istragom zbog navodnog dosluha sa tužiocima u skandalu “Autopraonica”, koji je korišćen da se bivši predsednik Luiz Inacio Lula da Silva osudi po izmišljenim optužbama za korupciju.

Da Silvina presuda je kasnije odbačena i on je pobedio na izborima 2022, prenosi RT.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here