EPA/Maxim Shipenkov
Marija Zaharova

Rusko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je da će Moskva, ako SAD rasporede nuklearno oružje u severnoj Evropi, smatrati te objekte “legitimnim ciljevima”.

– Ne morate biti vojni strateg da biste shvatili da bi takvi objekti predstavljali izvor direktne pretnje i da bi, naravno, neminovno bili uvršćeni na listu legitimnih ciljeva u scenariju direktnog vojnog sukoba između naše zemlje i NATO – rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na brifingu za novinare.

Njeni komentari su usledili nekoliko dana nakon što je finski predsednik Aleksander Stub rekao da bi nedavno članstvo njegove zemlje u NATO moglo Finskoj da obezbedi “pravi resurs nuklearnog odvraćanja” u vidu američkih projektila. Govoreći o ovoj temi u petak, Stub je dodao da će finska vlada morati da odluči da li da promeni zakone kako bi dozvolila raspoređivanje nuklearnog oružja u zemlji.

Američki zvaničnici nisu javno komentarisali Stubove primedbe, niti su rekli da će nuklearno oružje biti raspoređeno u Finskoj.

Zaharova je, s druge strane, istakla da ukoliko američko nuklearno oružje bude isporučeno Finskoj ili nekoj drugoj zemlji severne Evrope, “bezbednost zemalja u koje to oružje stiže nikako neće biti pojačana, već naprotiv, ugrožena”.

Ona je takođe upozorila finsku javnost na Stubove komentare.

– U kojoj meri su građani Finske svesni rizika sa kojima će morati da se suoče, veliko je pitanje. Takva odluka će zaista mnogo promeniti u kontekstu bezbednosti zemlje i drugih važnih pitanja za tu zemlju – rekla je Zaharova.

Kako je preneo Tass, ona je dodala da bi razmeštanje nuklearnog oružja u zemljama blizu ruskih granica neizbežno dovelo do vojnog sukoba između Rusije i NATO.

Finska je u aprilu prošle godine postala članica NATO, što je više nego udvostručilo granicu NATO sa Rusijom. Ulazak Finske u zapadni vojni savez mnogi posmatrači su doživeli kao diplomatski udarac ruskom autokrati Vladimiru Putinu, koji je rekao da je jedan od njegovih ciljeva u ratu sa Ukrajinom da spreči širenje NATO na granice Rusije, ali je upravo invazija na Ukrajinu koja je navela Finsku i Švedsku da istovremeno podnesu zahtev za članstvo u Alijansi u maju 2022.

Prošlog meseca, Švedska je preskočila poslednju prepreku za članstvo kada je mađarski parlament odobrio prijem zemlje u NATO. Proces članstva će biti završen kada Švedska dostavi zvaničnu dokumentaciju.

Međutim, Zaharova nije jedina u Kremlju koja se poslednjih dana ponovo oglasila na temu nuklearnog oružja. Kako se navodi u najnovijem izveštaju Instituta za proučavanje rata (ISW), različiti zvaničnici Kremlja nastavljaju da izdaju upozorenja kao deo tekućih ruskih informativnih operacija čiji je cilj slabljenje i odvraćanje zapadne podrške i pomoći Ukrajini.

Oglasio se i Peskov

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ponovio je u sredu da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje samo ako “nešto” ugrozi postojanje Rusije.

Peskov je takođe optužio Zapad da “rutinizuje” temu nuklearnog rata, koji je Peskov nazvao “izuzetno opasnim” i “neodgovornim”, uprkos tome što upravo ruski zvaničnici najčešće otvoreno prete upotrebom nuklearnog oružja.

Predsednica gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko rekla je da Moskva mora da preispita i poništi međunarodne sporazume koji ne služe nacionalnim interesima Rusije, posebno neke međunarodne sporazume koje je potpisao bivši prvi sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Rusije. Sovjetski Savez Nikita Hruščov i drugi sovjetski i ruski lideri.

Njena izjava ukazuje na interes Rusije za otkazivanje širokog spektra međunarodnih sporazuma, uključujući potencijalno sporazum o neširenju nuklearnog oružja i neke druge bezbednosne sporazume. ISW je nedavno upozorio na nekoliko zvaničnika Kremlja, uključujući samog ruskog predsednika, koji “zveckaju nuklearnim oružjem”, ali njihovi analitičari i dalje procenjuju da je ruska nuklearna eskalacija u Ukrajini i šire malo verovatna.

3 COMMENTS

  1. Samo sila, unistavanje i tudjih i svojih ljudskih i socijalnih, ekonomskih i kultururnih resursa. Ova Putinova jeftina propaganda je vise zalosna nego smesna.

  2. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here