pixabay.com
Rusija

Rusija je zatražila od Ukrajine da uhapsi i izruči sve umešane u teroristički napad na Krokus siti hol u Moskvi 22. marta, kao i druge terorističke napade u Rusiji, uključujući šefa Ukrajinske bezbednosne službe (SBU) Vasilija Maljuka, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da Rusija poziva Ukrajinu da “prekine svaku podršku terorizmu i nadoknadi štetu nanesenu žrtvama terorističkog napada u Moskvi”, prenela je agencija RIA Novosti.

Ističe se da će kršenje obaveza Ukrajine iz međunarodnih konvencija protiv terorizma povlačiti njenu međunarodno-pravnu odgovornost.

Maljuk je 25. marta priznao da je organizovao ukrajinsko bombardovanje Krimskog mosta u oktobru 2022. godine i otkrio detalje o organizaciji drugih terorističkih napada u Rusiji.

Prema poslednjim podacima, koje je izneo ruski ministar zdravlja Mihail Muraško, u napadu na Krokus siti hol poginule su 144 osobe.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da su teroristički napad izveli radikalni islamisti, a da će snage bezbednosti morati da otkriju ko stoji iza njih.

Direktor ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) Aleksandar Bortnikov izjavio je da prvobitna svedočenja uhapšenih terorista potvrđuju “ukrajinski trag”. Ruske obaveštajne službe veruju da iza napada stoje i SAD i Velika Britanija.

Okružni sud u Moskvi uhapsio je devet osoba u vezi sa tim napadom, od kojih su četiri navodni direktni izvršioci terorističkog napada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here