Rusija zatvara nebo?

0

Rusija bi mogla uvesti ograničenja ili zabranu evropskim aviokompanijama na korišćenje transsibirskih ruta, kao odgovor na sankcije EU Moskvi zbog Ukrajine. To bi povećalo troškove letova avioprevoznika iz Evrope prema Aziji, piše ruski poslovni dnevnik "Vedomosti".

Lufthanza gubi milijardu evra

Za najkraću, transsibirsku maršrutu, iz Evrope u Aziju, strane aviokompanije plaćaju ruskom Aeroflotu oko 300 miliona dolara godišnje. Gubici nemačke Luftahanze, jednog od najvećih platiša, mogli bi da premaše iznos od milijardu evra, za prva tri meseca sankcija.

Ruska niskotarifna aviokompanija Dobrolet, pod državnom kontrolom Aeroflota, prošle nedelje je morala da obustavi sve letove jer je njen lizing ugovor o nabavci aviona boing 737-800 stopiran s obzirom na to da je Evropska unija proširila sankcije i na tog avioprevoznika zbog letova ka Krimu.
Prema pisanju "Vedomosti", ruska ministarstva spoljnih poslova i saobraćaja razmatraju potencijalno uvođenje ograničenja na tranzitne letove preko ruske teritorije. Tom zabranom ne bi bili pogođeni samo evropski prevoznici, poput Lufthanze, Britiš ervejza i Er Fransa, već i sam Aeroflot koji od tih aviokompanija naplaćuje takse za prelet ruske teritorije.
Istovremeno, Moskva se suočava i sa novim paketom japanskih sankcija. Odluka vlade Japana da nametne dodatne sankcije Rusiji zbog situacije u Ukrajini doneta je 28. jula, a juče je stupila na snagu. Sankcije uključuju zamrzavanje imovine u Japanu 40 pojedinaca i dve firme, koji su "direktno umešani u prisajedinjenje Krima Rusiji i destabilizaciju situacije na istoku Ukrajine". Osim toga, embargo se uvodi i na zabranu uvoza proizvoda sa Krima. Tokio je od početka krize u Ukrajini balansirao između potrebe da u većoj ili manjoj meri podrži odluke i sankcije Grupe 7 protiv Rusije i nespremnosti da pokvari odnose sa Moskvom koji su se u poslednjih godinu dana počeli da otopljavaju.
Odnosi Japana i Rusije godinama su bili opterećeni teritorijalnim sporom oko Kurilskih ostrva, zbog čega dve zemlje nisu potpisale mirovni sporazum nakon završetka Drugog svetskog rata.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here