pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zapad šalje vojne brodove u Crno more u cilju eskalacije napetosti u regionu, saopštio je Sputnjiku izvor iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije, istakavši da je uplovljavanje vojnih brodova Velike Britanije u Crno more kroz Bosfor usmereno na zastrašivanje Rusije.

– Sve što se radi u vezi sa uplovljavanjem brodova u Crno more, radi se s jednim ciljem – da se poveća pritisak na našu zemlju kako bismo mi, kako se oni nadaju, nešto ‘shvatili’ i ponašali se onako kako oni očekuju od nas, kako bismo na neki način pokazali više popustljivosti. Možda misle da je moguće da se mi nečega uplašimo. Sve je usmereno na to – rekao je naš izvor.

On je naglasio da „ruska strana nije brojala, niti je njen zadatak da broji koliko se vojnih brodova tamo nalazi“.

– Ali eskalacija napetosti ne odnosi se samo na Crno more, nego i uopšte na sve naše odnose. Ne možemo to da podržavamo. To nije naša politika, nije naš izbor – rekao je izvor iz MIP-a.

Pritom je podsetio na konvenciju iz Montrea, koja određuje maksimalan broj i težinu brodova necrnomorskih zemalja, njihov deplasman, koji se istovremeno mogu nalaziti u Crnom moru.

– Računamo na zdrav razum onih od kojih zavisi poštovanje konvencije iz Montrea – poručio je izvor iz MIP-a.

„Tajms“ je pisao da će Velika Britanija u maju poslati razarač i protivpodmorničku fregatu u Crno more u znak solidarnosti sa Ukrajinom i saveznicima iz NATO-a u regionu.

Ranije je izvor iz Ministarstva spoljnih poslova Turske saopštio Sputnjiku da je London poslao Ankari obaveštenje da će njen brod proći kroz Bosfor u Crno more prve sedmice maja.

2 KOMENTARA

    • Pa dobro VLado ,koga onda to ti drugi zastrašuju na Balkanu,Dunavu, u citavoj Evropi,Bliskom istoku,Japanu,Južnoj Korei, Aziji, Africi,Južnoj Americi…i po citavom svetu.Pa ti drugi zastrašuju citav svet. Sneki drugi ne sme u svojoj zemlji izvoditi vezbe.Ps kako to?Logično pitanje?Smesu li cepati drva u svom dvorištu,ili ces da upalis testeru u drugoj ulici.Koga ces vise da uplasis?

    • A koga to Rusija strasi u svojoj zemlji na svojoj teritoriji, sta radi NATO na njihovom pragu, zasto vec godinama opkoljavaju Rusiju, koga su to Rusi napali u svojoj istoriji, dok NATO kao zlocinacka organizacija vodjena amerikom svuda po svetu ubija gde god zeli, izgleda Vlado da ih podrzavas 🤮🤮🤮🤮🤮🤮👎👎👎👎👎👎👎👎

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime