pixabay.com

Rusija je za vreme sankcija smanjila udeo transakcija u dolarima za 12,6 odsto u spoljnoj trgovini i povećala u evru i rubljima za 26,6, odnosno 14 procenata, pokazuje istraživanje konsalting mreže „Fin ekspertiza“.

Nakon što su SAD uvele sankcije Rusiji, Moskva je odgovorila politikom smanjenja zavisnosti od dolara u međunarodnim transakcijama. Za pet godina udeo transakcija Rusije u dolarima u spoljnoj trgovini se smanjio do 56,1 odsto (388 milijardi dolara), dok je u evru i rubljima porastao do 21,9 procenata (151 milijardi dolara), odnosno do 20 procenata (136 milijardi dolara). Za 84,6 odsto je porastao broj transakcija u drugim valutama, njihov udeo iznosi 2,4 odsto.

Primetno je promenjen raspored u plaćanju u izvozu. Udeo dolara je pao za 15,5 odsto (do 67,3 procenata, oko 300 milijardi dolara). Udeo evra je porastao za 90 procenata – do 17,3 procenata (77 milijardi dolara).

Povećao se i udeo transakcija u rubljama: broj ugovora u 2018. je porastao do 33,3 procenata (13,6 procenata od svih transakcija) u poređenju sa 2013. godinom i dostigao 60 milijardi dolara. Udeo drugih valuta u valutnoj strukturi izvoza je porasla za 63,6 procenata, ali je kao i pre mala i iznosi svega 1,8 procenata od ukupne valutne dobiti.

Kako je saopštila predsednica saveta direktora „Fin ekspertize“ Elena Trubnikova, trend odustajanja od dolara i prelazak na rublje u spoljnoj trgovini je očigledan. Po njenim rečima, to će omogućiti da ruska ekonomija bude čvršća, zaštićenija od sankcija.

– U najvećoj meri se to tiče izvoza, jer prodaja robe za valutu zemlje koja prodaje – to je prirodan poredak stvari – objasnila je ona.

Izvor:

Vestionline

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime