EPA-EFE
Predsednik Rusije Vladimir Putin

Moskva je danas pozvala visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Valentina Incka da prekine sa samovoljom koja šteti normalizaciji u zemlji.

To je saopštilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova i poručilo da je vreme da se ukine spoljni protektorat.

Kako se navodi, u balkanskim medijima uveliko se citira pismo Incka upućeno Skupštini RS sa zahtevom da u roku od tri meseca oduzmu povelje s odlikovanjima koje su dodeljene Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i pokojnom Momčilu Krajišniku nazivajući ih „osuđenim ratnim zločincima čiji su postupci tokom oružanog sukoba šokirali svet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje“, prenosi Sputnjik.

“Ne ulazeći u suštinu pretenzija Incka, smatramo da je neophodno da podsetimo da se postavljanje ultimatuma najvišem predstavničkom organu Republike Srpske ne može smatrati prihvatljivim ni sa pravne ni sa moralne tačke gledišta“, ističe rusko Ministarstvo.

Kako se navodi, visoki predstavnik nije se čak ni konsultovao sa upravnim odborom Saveta za sprovođenje mira, koji je pozvan da u takvim slučajevima daje predstavniku političke preporuke.

Moskva smatra da drsko ponašanje Incka još jednom dovodi u pitanje njegovu ulogu u procesu međuetničkog pomirenja u BiH.

„Svojim postupcima i u tumačenju sopstvenog mandata on ne samo da prevazilazi svoja ovlašćenja, nego sve više postaje faktor destabilizacije, ponaša se potpuno suprotno zadacima koji su mu povereni Dejtonskim mirovnim sporazumom. Pozivamo Incka da prekine sa samovoljom koja očigledno šteti postkonfliktnoj normalizaciji u BiH i unosi dodatnu napetost u međuetničke odnose“, saopštilo je rusko Ministarstvo.

Takođe se navodi da Inckov neumesni demarš ponovo demonstrira očiglednu činjenicu – neustavna institucija visokog predstavnika u BiH odavno je izgubila svoju „dodatnu vrednost“ za rešavanje problema u BiH i pretvorila se u pravni i politički atavizam.

„Sigurni smo da je došlo vreme da se konačno ukine taj anahroni mehanizam spoljnog protektorata prema suverenoj BiH, i da se sva vlast u zemlji prenese na njene državotvorne narode i zakonski izabrane organe”, zaključuje se u saopštenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here