Ministarstvo odbrane Rusije
Foto: Ilustracija

NATO jača protivraketnu odbranu u Poljskoj kao dopunu američkim objektima u Rumuniji, saopštio je načelnik Glavne operativne uprave Generalštaba Oružanih snaga Rusije, general-pukovnik Sergej Rudskoj. Rusija je i dalje zabrinuta zbog mogućeg raspoređivanja krstarećih raketa „tomahavk“ u tim bazama.

On je dodao da NATO modernizuje radarske sisteme „Globus 3“ u Severnoj Norveškoj.

– U cilju povećanja potencijala protivraketne odbrane i mogućnosti za nadgledanje unutrašnjih teritorija Rusije nastavlja se modernizacija radarske stanice ‘Globus 3’ u Severnoj Norveškoj u naselju Varde – rekao je Rudskoj.

Prema njegovim rečima, NATO je praktično ignorisao predloge Rusije za smanjenje vojne napetosti i sprečavanje incidenata.

– Tokom bilateralnih kontakata na visokom nivou, sa rukovodstvom Alijanse smo više puta razgovarali o pitanjima sprečavanja incidenata u vojnoj sferi i smanjenju intenziteta vojne obuke u blizini naših granica. Svi naši predlozi izloženi su u pismu ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, koje je upućeno generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu. Naši predlozi su ignorisani – istakao je Rudskoj.

Sprečavanje incidenata

Rusija je spremna da utvrdi sa NATO-om zajednička pravila, koja određuju minimalno rastojanje između aviona i brodova i pravila saradnje posada, rekao je Rudskoj.

– U cilju konkretizacije koraka za eliminisanje incidenata prilikom akcija letelica i brodova, spremni smo da utvrdimo zajednička pravila – precizirao je on.

Rudskoj je konstatovao da, uprkos pandemiji virusa korona, NATO je značajno povećao broj vojnih vežbi, koje imaju jasnu antirusku orijentaciju.

Ministarstvo odbrane Rusije poziva NATO da u vreme pandemije virusa korona smanji stepen konfrontacije, da se uzdrži od agresivnih postupaka i demonstracije sile, dodao je general-pukovnik.

– Ministarstvo odbrane Rusije uvek se pridržavalo politike koja je usmerena na izgradnju konstruktivnog dijaloga sa NATO-om – poručio je on.

2 COMMENTS

  1. Rusija mora da brine rata ce biti jer sve se radi u tom pravcu moze da se dogodi kao sa hitlerom i staljinom posle dogovora o nenapadanju hitler posalje vojsku u rusiju iznenadni napad je presudan so bratko nema spavanja gledaj u nebo

  2. To rasporedjivanje je moguce samo zato sto ga Rusi nerazumno tolerisu. Prevencija je neophodna, jer kad tad ce Rusija biti napadnuta i zato je nerazumno da Rusi jos nisu napravili pepeo od onih koji dovlace neprijatelje Rusa u svoje dvoriste. Nikakve samilosti sa dokazanim neprijateljima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here