commons.wikimedia/Kremlin.ru
Ruski vojnici u bazi Hmejmim u Siriji

Spomenik pokrovitelju ruske vojske Aleksandru Nevskom otkrili su vojnici ruske vojne baze Hmejmim u Siriji.

“Otkrivanje spomenika se poklopilo sa Danom proboja blokade Lenjingrada, koji se obeležava 27. januara”, rekao je tokom ceremonije zamenik komandanta ruskih oružanih snaga u Siriji kontraadmiral Igor Kuročkin.

– Danas odajemo počast izuzetnom vojskovođi, svetom i plemenitom velikom knezu Aleksandru Nevskom. Značajno je, i po svemu sudeći nije slučajno, što se ovaj dan poklopio sa Danom ukidanja blokade Lenjingrada. Aleksandar Nevski nije bio samo izuzetan vojskovođa, već i pronicljiv i mudar političar. On se uspešno suprotstavio pokušajima katoličkog Rima da Rusiju uključi u zapadnu koaliciju protiv Zlatne Horde. Knez je diplomatskim metodama uspeo da spreči razornu invaziju nomada na ruske zemlje i da ne podlegne provokacijama papskog prestola – rekao je Kuročkin.

Video možete pogledati ovde.

Prema njegovom mišljenju, Aleksandar Nevski ne treba da u sećanjima savremene vojske bude samo heroj iz prošlosti, koji je nekada pobedio švedske i nemačke vitezove. On je jedan od osnivača i zaštitnika ruske državnosti, koji se pokazao i na bojnim poljima i u diplomatiji, njegovo delo je aktuelno i posle osam vekova.

Spomenik, rad vajara Mihaila Serdjukova, napravljen je u Rusiji.

U bazi Hmejmim je postavljen na granitni postament pored pravoslavnog hrama Proroka Ilije.

Ove godine se proslavlja 800 godina od rođenja ruskog svetog kneza Aleksandra Nevskog.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here