commons.wikimedia/Wadco2

Sinod Ruske pravoslavne crkve saopštio je da ne može da bude u evharistijskom (liturgijskom) opštenju sa novim poglavarom Kiparske pravoslavne crkve, arhiepiskopom Georgijem, zbog njegovog priznanja ukrajinskih raskolnika, objavljeno je na sajtu Ruske pravoslavne crkve.

Dosadašnji poglavar Kiparske Crkve, arhiepiskop Hrizostom II preminuo je 7. novembra 2022. godine, a na njegovo mesto je izabran arhiepiskop Georgije.

“Novoizabrani poglavar Kiparske pravoslavne crkve, arhiepiskop Nove Justinijane i celog Kipra, Georgije nastavio je da pominje lidera ukrajinskih raskolnika. Sveti Sinod je konstatovao nemogućnost pomena imena arhiepiskopa Nove Justinijane i celog Kipara Georgija u diptisima, molitvenom i evharistijskom opštenju sa njim, kao i sa onim arhijerejima Kiparske Pravoslavne Crkve koji su ušli ili će ući u crkveno opštenje sa raskolnicima”, prenosi sajt RPC.

4 COMMENTS

  1. Nije dobar nikakav raskol u pravoslavlju. Imali smo i rusku i srpsku crkvu u komunizmu. I nije bilo duhovnog raskola. Nije duhovnost politika. Nekom jeste, a pravim vernicima nije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here