Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve izrazio je duboku zabrinutost zbog pogoršanja položaja eparhija Srpske patrijaršije na teritoriji Crne Gore, gde, kako navodi Sinod ruske crkve, već nekoliko godina jedinstvo pravoslavlja strada od raskolničkog delovanja tzv. “Crnogorske pravoslavne crkve”.

Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve navodi da je u Crnoj Gori došlo do alarmantnog trenda povećanog pritiska vlasti na kanonske sveštenike i verne.

“Arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve koji se sastao od 9. do 18. maja 2019. godine, konstatovao je da u savremenoj Crnoj Gori postoje pokušaji nasilnog oduzimanja svetinja u korist kanonski i realno nepostojeće ‘Crnogorske pravoslavne crkve’, kao i pretnje uništenja određenih mesta molitvenog poklonjenja”, navodi se u saopštenju Sinoda Ruske crkve, prenela je televizija Hram.

Ruska crkva u saopštenju izražava zabrinutost povodom nastupa predsednika Crne Gore Mila Đukanovića na stranačkom skupu u Nikšiću 8. juna, tokom kojeg je izrazio nameru da ostvari “obnovu Crnogorske autokefalne Crkve”.

“Posebnu zabrinutost izaziva od strane Vlade Crne Gore, u maju 2019. godine, objavljeni predlog zakona o slobodi religije i verovanja i pravnom položaju verskih organizacija, koji sadrži niz diskriminatornih mera, između ostalih – prisvajanje u državno vlasništvo dela imovine Srpske patrijaršije, uključujući i zdanja hramova i manastira”, navodi se u saopštenju.

Takođe se podseća da je Arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve okarakterisao predlog zakona kao “antievropski i anticivilizacijski”, čiji je cilj diskriminacija eparhija Srpske patrijaršije na teritoriji Crne Gore, i predstavlja “direktno uplitanje u unutrašnja delovanja Crkve”.

U saopštenju se podseća da je ozbiljne primedbe na određene odredbe predloga zakona izrazila i Evropska komisija za demokratiju kroz pravo (Venecijanska komisija).

“Sa zabrinutošću sagledavajući poslednje inicijative crnogorskih vlasti, pozivamo ih da prekinu diskriminaciju i podrivanje jedinstva Srpske pravoslavne crkve, dižemo glas u njenu zaštitu, da vide duhovne tradicije, koje sežu ka Svetom Savi, viševekovnom osnovu, na kom su sazdani crnogorska pravoslavna kultura i državnost”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, “Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve izražava bratsku podršku arhijerejima, sveštenstvu i svim čedima Srpske patrijaršije u Crnoj Gori koji slede zavete velikih svetitelja te zemlje, Save Srpskoga, Vasilija Ostroškog, Petra Cetinjskog i sveštenomučenika Joanikija crnogorsko-primorskog i uprkos teškim uslovima pritisaka, ostaju verni istini Svetog Pravoslavlja”, poručio je Sveti Sinod Ruske Pravoslavne Crkve.

1 COMMENT

  1. Под хитно прикључити СПЦ Московској Патријаршији. У циљу ширења словенске слоге тога се могла сетити и СПЦ лично.
    Понеким од српских попова је аутокефалност ударила у главу што је разлог свих раскола…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here