Tanjug/AP

Rusija nije uspela da se vrati u Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava, jer je na današnjem glasanju na Generalnoj skupštini UN većina članica bila protiv toga.

Rusija je prošle godine, zbog napada na Ukrajinu, suspendovana iz Saveta UN za ljudska prava, čije je sedište u Ženevi.

Na današnjem tajnom glasanju Rusija se sa Albanijom i Bugarskom nadmetala za dva mesta u Savetu za ljudska prava iz regiona istočne Evrope. Najviše glasova, 160, dobila je Bugarska, Albanija je imala podršku 123, a Rusija 83 zemlje.

Uoči glasanja, ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzija optužio je Sjedinjene Države da vode kampanju da spreče povratak Rusije u Savet.

SAD i još neke zemlje i organizacije poslale su pisma mnogim od 193 članice Generalne skupštine i pozvale ih da glasaju protiv Rusije, navele su diplomate.

Danas je neizvesno bilo i glasanje u regionu Latinske Amerike i Kariba, gde su se Kuba, Brazil, Dominikanska Republika i Peru nadmetali za tri mesta, a bez članstva je ostao Peru.

Ostali regionalni izbori nisu bili neizvesni. Kina, Japan, Kuvajt i Indonezija će predstavljati Aziju, Burundi, Malavi, Gana i Obala Slonovače Afriku, a Francuska i Holandija su zauzele dva mesta rezervisana za Zapad.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here