Ruska milijarda za rafinerije u RS

0

 

Rafinerija nafte u Bosanskom brodu

 

 

Direktor rafinerije u Bosanskom brodu Aleksandar Litvinjenko je izjavio da će se u pogonima te rafinerije, u čiji razvoj je lani uloženo 90 miliona evra, tokom ove godine preraditi oko milion tona sirove nafte.

 

Litvinjenko je dodao da je planom za iduću godinu predviđena investicija vredna 107 miliona evra za osavremenjavanje rafinerijskih kapaciteta u Bosanskom Brodu.

 

Vlasnik rafinerijskih kapaciteta u Bosanskom brodu i Modriči je ruska kompanija "Zarubženjeft", posredstvom filijale "Njeftegaznikor", koja je pre godinu dana preuzela i preduzeće "Petrol" sa oko sto benzinskih pumpi na teritoriji Republike Srpske.

 

Predstavnik "Zarubženjefta" je rekao da se navedena obimna ulaganja planiraju u cilju dalje ekspanzije kompanije na regionalnom tržištu naftnih prerađevina.

 

Najavljujući nove investicije, predsednik uprave "Njeftegazinkora" Jurij Smirnof je rekao da se iduće godine u tim postrojenjima može očekivati puštanje u pogon nove proizvodne linije kapaciteta tri miliona tona nafte.

 

Rafinerija u Bosanskom Brodu počela je ove godine sa proizvodnjom dizel goriva po standarima Evropske unije, a najavljenom modernizacijom pogona biće omogućena i proizvodnja benzina evropskog kvaliteta.

 

Rukovodstvo "Zarubeženjefta" najavilo je da će kompanija u skoroj budućnosti početi da kupuje i gradi benzinske stanice u Srbiji i Hrvatskoj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here