Ministarstvo odbrane Rusije

Efikasnost ruske Crnomorske flote od juče je, ako ne paralizovana, onda veoma komplikovana, piše “Jutarnji list”.

Rusi ne mogu bezbedno da uđu u svoju glavnu logističku bazu – Sevastopolj.

Naime, ukrajinska vojska je rusku flotu “odsekla” od njihove glavne matične luke, pohvalio se portparol ukrajinske mornarice Dmitro Pletenčuk, kako prenosi ukrajinski portal RBK Ukrajina.

Pletenčuk kaže da Rusi imaju velike poteškoće u izvršavanju borbenih misija i zadataka kao rezultat uspešnih napada ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva na Krimu.

Upravo ovu činjenicu, da je Ukrajina desetkovala i učinila “neoperativnom” rusku Crnomosku flotu, Kijev predstavlja kao činjenicu da prošlogodišnja prolećna kontraofanziva nije bila uzaludna, kako se često govori na Zapadu.

Na “zemlji” možda nije bio tako uspešan (očekivani prodor prema Melitopolju i dalje prema Azovskom moru nije ostvaren), ali je praktično izbacio flotu iz akcije koja je pala samo na nosače raketa, piše Kijevska Pravda, uz napomenu da su Rusi morali da povuku deo svojih brodova u rusku luku Novorosijsk i u njenu bazu Očamčira u odmetnutoj gruzijskoj paradržavnoj Abhaziji.

A prema Pletenčuku, ruska Crnomorska flota već duže vreme ne može da koristi ništa osim brodova sa raketama protiv Ukrajine.

Ali u poslednje vreme, imaju problema i sa tim brodovima, jer su njihove rakete tipa “Kalibar” smeštene u Sevastopolju i tamo više nije bezbedno ploviti. Pletenčuk je dodao da čak ni u Novorosijsku “problem sa punjenjem projektila još nije rešen”.

Podsetimo, nedavno je ukrajinska vojska pomorskim dronovima potopila raketni brod “Ivanovec”, koji je važio za “ponos” ruske Crnomorske flote, jer su takva broda bila samo tri.

Kako prenosi RBK Ukrajina, brod su uništili vojnici Glavne obaveštajne uprave pomorskim dronovima MAGURA V5 i ističu da je cena tog broda 60-70 miliona američkih dolara.

Rusija je od početka vojnih operacija na Ukrajinu izgubila oko 25 od oko 80 brodova raznih tipova.

Podsetimo, još u aprilu 2022. godine uništen je štabni komandni brod Crnomorske flote “Moskva”.

Pletenčuk je napomenuo da je još 15 brodova u remontu jer su onesposobljeni ukrajinskim projektilima ili zbog tehničkih kvarova. A britanski ministar odbrane Grant Šaps rekao je nedavno da je Rusija izgubila oko 20 odsto svoje crnomorske flote u poslednja četiri meseca prošle godine, odnosno od septembra do decembra 2023. godine. Prema Kijevskoj pravdi, Ukrajina je uništila rusku podmornicu klase Kilo i oštetila veći broj moskovskih desantnih brodova, kao što su Minsk, Saratov i Olenegorsk Gornjak.

Upravo zbog toga, ističe Pletenčuk, podvodni i površinski nosači raketa nisu korišćeni u masovnim neprijateljskim raketnim napadima na Ukrajinu 29. decembra 2023. i 2. januara 2024. godine. On ističe da je primetio da od 3. januara ruski “nosači raketa” uopšte nisu primećeni u Crnom moru, uprkos tome što su vremenski uslovi bili povoljni za dovođenje brodova u operativno stanje. Istovremeno, predstavnik ukrajinske ratne mornarice je dodao da su 3. januara ujutro bila dva broda u Crnom moru i jedan u Azovskom moru, ali da nije bilo nosača raketa. Prema ukrajinskim podacima, Rusija više ne kontroliše veliki deo Crnog mora, ne može u potpunosti da nadgleda ni njegove teritorijalne obale, a posebno ukrajinski deo, tako da Ukrajina kontroliše pomorski saobraćaj na zapadnom delu Crnog mora.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here