Al Džazira Balkans

Moskva je pozvala Tursku da odustane od ideje da izvrši vojnu operaciju na severu Sirije i nastaviće to da radi, izjavio je specijalni izaslanik predsednika Rusije za Siriju Aleksandar Lavrentijev.

On je na konferenciji za novinare, nakon objavljenog ishoda 18. međunarodnog sastanka u astanskom formatu o Siriji u Nur Sultanu, rekao da još nije doneta konačna odluka o operaciji, i da zato Rusija poziva turske partnere da se uzdrže od takve vojne operacije na sirijskom tlu.

– Ozbiljno smo rekli našim prijateljima da bi to moglo dodatno da eskalira situaciju i, posebno, dovede do oružanog sukoba. To bi moglo da ohrabri separatistička osećanja tzv. Autonomne uprave severne i istočne Sirije, za šta ni Rusija ni Turska, niti Irak ili Iran nisu zainteresovani – istakao je Lavrentijev.

Lavrentijev je naglasio da Moskva i dalje vidi prilike za pronalaženje drugih rešenja za trenutne sukobe, i da su među njima prestanak stalnog granatiranja, uključujući ka teritoriji Turske, koje Rusija osuđuje, javio je Tass.

Ruski izaslanik naveo je da se mora nastaviti rad svih strana, da pojedina rešenja treba pronaći bez upotrebe vojnih metoda, uz napomenu da prisustvo američkih snaga na severoistoku Sirije ima značajan uticaj.

Prema njegovim rečima, izvesna vojna operacija Turske na severu Sirije ne bi potpuno rešila turske bezbednosne probleme i čini se da se ti problemi mogu rešiti samo ako snage koje se bore na strani sirijskog predsednika Bašara al Asada preuzmu punu kontrolu nad granicom sirijske teritorije.

– Nažalost, to ne vidimo i za sada su tamo zaista prisutne kurdske snage samoodbrane – dodao je Lavrentijev.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here