pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nuklearna raketna podmornica „Kazanj“ modernizovanog projekta „Jasen M“ primljena je u sastav Ratne mornarice Rusije, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane Rusije.

„U Severodvinsku u preduzeću ‘Sevmaš’ pod rukovodstvom glavnog komandanta Ratne mornarice Rusije, admirala Nikolaja Evmenova održana je svečana ceremonija primanja nuklearne podmornice četvrte generacije ‘Kazanj’ projekta ‘Jasen M’ u sastav Vojno-pomorske flote. Na podmornici je razvijena Andrejevska zastava koju je u svečanoj atmosferi admiral Evmenov predao komandantu podmornice ‘Kazanj’ kapetanu prvog ranga Aleksandru Beketovu“, navodi se u saopštenju.

Evmenov je podsetio da je projekat nuklearne podmornice „Kazanj“ razradio konstruktorski biro „Malahit“ i da poseduje efikasno udarno i elektronsko naoružanje koje će joj omogućiti da izvršava zadatke u svim regionima Svetskog okeana.

– Siguran sam da će posada nuklearne podmornice ‘Kazanj’ dostojanstveno i veoma kvalitetno jačati odbrambenu sposobnost Rusije – rekao je Evmenov tokom ceremonije predaje podmornice floti.

Podmornicu su napravili brodograditelji Severnog mašinsko-graditeljskog preduzeća koji su napravili prvu u Rusiji nuklearnu podmornicu „Lenjinski komsomol“, najveće u svetu nuklearne podmornice „Ajkula“ i više od 200 borbenih brodova i podmornica.

Nuklearna podmornica „Kazanj“ je porinuta u fabrici „Sevmaš“ 31. marta 2017. godine. Fabrička ispitivanja su počela 25. septembra 2018. godine. Osnovno udarno naoružanje podmornice projekta 885/885M su krstareće rakete „Oniks“ i „Kalibar“, a plan je da se osnaži i hipersoničnim raketama „Cirkon“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here