Tanjug/AP
Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o ostavci vlade. Prethodno je na Telegram kanalu kabineta ministara objavljen dekret premijera Mihaila Mišustina o ostavci vlade.

Takva procedura predviđena je zakonom.

„Prema članu 35 Federalnog ustavnog Zakona o Vladi Ruske Federacije, odluka o ostavci Vlade Ruske Federacije, podneta novoizabranom predsedniku Rusije, formalizovana je naredbom vlade na dan stupanja na dužnost predsednika Rusije“, navodi se u saopštenju.

Ranije je najavljeno da će ruska vlada podneti ostavku posle inauguracije predsednika Vladimira Putina. Novi kabinet ministara prenosi svoja ovlašćenja odmah nakon što predsednik stupi na dužnost.

Dosadašnji premijer Mišustin, njegovi zamenici i ministri nastavljaju sa radom, ali u svojstvu vršioca dužnosti, u kojem će ostati do odobrenja novog sastava vlade.

Reč je o funkcijama na koje postavlja sam šef države. Tu spadaju šef predsedničke administracije, njegovi zamenici, portparol predsednika, pomoćnici i savetnici, šef protokola, sekretar Saveta bezbednosti, opunomoćeni predstavnici u federalnim okruzima.

Odlazeći sastav vlade bio je 17. u savremenoj istoriji Rusije. Sastavljen je u januaru 2020. godine, nakon što je druga vlada Dmitrija Medvedeva podnela ostavku. Naredna vlada će prvi put biti formirana po propisima utvrđenim 2020. godine amandmanom na Ustav.

Prema tradiciji, predsednik je pre inauguracije održao sastanak sa odlazećim kabinetom vlade. Putin je zahvalio vladi na zajedničkom radu, podsećajući na izazove koje su imali tokom protekle četiri godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here