pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ruska vojska dobiće tokom ove godine oko četiri hiljade modernih vozila. Značaj motorizovanih jedinica ruske vojske potvrđen je više puta kroz istoriju, kako u ratnim, tako i u mirnodopskim uslovima, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije.

– U 2020. godini planirana je kupovina i isporuka oko četiri hiljade modernih vozila – izjavio je načelnik glavnog oklopnog odeljenja Ministarstva odbrane Rusije Sergej Bibik u intervjuu listu „Krasnaja zvezda”.

On je podsetio da je 2019. godine vojska dobila okvirno 3,5 hiljade vozila.

Preuzeto je 20 modela vojnih vozila, uključujući zaštitna vozila iz linije „Tajfun-K” i „Tajfun-U”, modularne platforme sa elektromehaničkim prenosom iz linije „Platforma-O” za montažu, transport i borbenu upotrebu posebno značajnih primeraka naoružanja, kao i zaštitna sanitarna vozila taktičke jedinice iz linije „Linza” za prikupljanje i evakuaciju ranjenika sa linije fronta.

Nastavlja se priprema vozila iz linije „Tornado”, specijalnih transportnih vozila tipa „bagi” i zaštitnog desantnog vozila „Tajfun-VDV”. Takođe, u toku je modernizacija višenamenskih serijskih vozila „Motovoz-M” i „Mustang”.

Bibik je dodao da je trenutni udeo modernih vozila u jedinicama stalne pripravnosti Oružanih snaga 87 odsto, dok se skoro sva vozila (98 odsto) održavaju u ispravnom stanju.

Bogata istorija

Danas se u Rusiji obeležava Dan vojnog motoriste, a na podvige motorizovanih trupa podsetio je zamenik ministra odbrane Ruske Federacije Dmitrij Bulgakov.

Prema njegovim rečima, tokom ratnih godina Drugog svetskog rata, motorizovane transportne jedinice prevezle su više od 145 miliona tona tereta, dok je ukupna ostvarena kilometraža vozila iznosila više od 2,5 milijarde kilometara.

Kako je naveo Bulgakov, pripadnici sovjetskih motorizovanih jedinica istakli su se i u Avganistanu. Godišnje su prosečno avganistanskim putevima prevezli 780 hiljada tona tereta. A njihovo iskustvo kasnije je bilo primenjeno tokom antiterorističke operacije u Čečeniji.

Vojnici motoristi od pomoći su i u mirnodopskim vremenima. Nedavno su do stanovnika Krasnojarskog regiona i Republike Dagestan prevezli pomoć za potrebe borbe protiv virusa korona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here