Ruske diplomate nepoželjne u Poljskoj?

0

Poljaci optužili Ruse za špijunažu: Slede sankcije
 

"Ukoliko se potvrde sve optužbe o špijunaži, prirodni je korak da se iz Poljske proteraju ruske diplomate. To je rutinski postupak. Sigurno će kao odgovor (Rusije) na to putovati kući i nekoliko naših diplomata", potvrdio je danas poljski vicepremijer Januš Pjehoćinjski nezvanična saznanja dnevnika Žečpospolita da je na redu označavanje nekih ruskih diplomata iz ambasade u Varšavi kao persone non gratae.

 

"Žalosno je da poljski oficir izdaje domovinu iz tako niskih pobuda", reagovao je za televiziju TVN24 Pjehoćinjski na činjenicu da je pukovnik koji je imao pristupa i dokumentima NATO ali ne strogo poverljjivima, prodavao informacije za novac.

 

Aktivna ruska špijunska služba

Šef Biroa za nacionalnu bezbednost Poljske nije hteo da procenjuje da li je ruska obaveštajna mreža u Poljskoj velika.

"Ne želim da govorim da li je ogromna, mala ili velika. Sasvim sigurno je da je aktivna. Teško je i zamisliti da nije, tim pre što smo sada u Evropi u kriznoj situaciji", rekao je Kožej.

Pravnik čiji su roditelji Rusi sa trajnim boravkom u Poljskoj špijunirao je, prema informacijama koje su procurile u poljske medije iz tajne istrage, iz patriotskih pobuda.

 

Neimenovani agenti poljske kontraobaveštajne službe kazali su za današnju Žečpospolitu da je Ministarstvo inostranih poslova već pripremilo zahtev proterivanja a navodno je reč o agentima GRU sa diplomatskim pokrićem koji su bili kontakti uhapšenog poljskog oficira.

 

"Cilj je da se uzdrma mreža GRU u Poljskoj a obnavljanje će im oduzeti mesece ako ne i godine", kazao je poljskom listu neimenovani poljski obaveštajac.

 

Šef Biroa za nacionalnu bezbednost, general Stanjislav Kožej upozorio je danas da od svega ne treba praviti neku posebnu špijunsku aferu.

 

"U toku je informativni rat i rutinski rat obaveštajnih službi u Evropi, posebno u periodu kriza. To se dešava neprestano. U svakoj zemlji strane obaveštajne službe imaju svoju mrežu a protiv njih su kontrobaveštajne službe. Nije to ništa čudno", kazao je Kožej poljskom radiju TOK FM.

 

General Kožej je podsetio da se vekovima već špijuni kriju iza diplomatskih pasoša.

 

"Kada je špijun otkriven po prirodi stvari mora da bude proteran iz zemlje u kojoj je skupljao podatke. Njihova država češto ih povlači sama pošto su razotkriveni i više joj nisu od koristi", rekao je Kožej.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here