Tokom posete Predsednika Vlade Rusije Dmitrija Medvedeva Srbiji „RŽD Internešnl“ i „Infrastruktura železnice Srbije“ sklopili prvi Aneks o osnivanju  Jedinstvenog Dispečerskog centra za upravljanje saobraćajem vozova u Republici Srbiji.

Radovi u okviru ovog sporazuma biće usmereni na modernizaciju i rekonstrukciju sistema za signalnu sigurnost i telekomunikacije.

Jedinstveni dispečerski centar će omogućiti implementaciju novih tehnologija za upravljanje prevoznim procesom i stalnu kontrolu saobraćaja vozova, povećaće propusnu moć železničke pruge, optimizovati troškove korišćenja i povećati bezbednost saobraćaja na evropskim saobraćajnim koridora 10 i 11.

 

Sporazum predviđa izvođenje niza radova, koji obuhvataju izgradnju mreže dispečerskih centara za upravljanje saobraćajem, implementaciju automatizovanog sistema za upravljanje, modernizaciju železničke elektro komunikacije i druge radove.

Prema uslovima potpisanog dokumenta „RŽD Internešnl“ izrađuje i projekat za rekonstrukciju i modernizaciju železničke pruge Valjevo – Vrbnica – Državna granica sa Crnom Gorom, ukupne dužine 210 km, u cilju daljeg izvođenja radova.

Podsetimo – „RŽD Internešnl“ d.o.o. i „Infrastruktura železnice Srbije“ a.d. potpisali su 17. januara 2019. godine Ugovor za projektovanje i izvođenje radova na izgradnji železničke infrastrukture Republike Srbije, kao i izgradnju Jedinstvenog Dispečerskog centra za upravljanje saobraćajem vozova.

 

Ugovorom je predviđeno izvođenje radova i isporuka materijala u okviru druge faze rekonstrukcije, modernizacije i izgradnje dvokolosečne železničke pruge za brzinu 200km/č na deonici Stara Pazova – Novi Sad ukupne dužine 40,44 km na pruzi Beograd – Budimpešta. Posebno će biti izvedeni radovi na izgradnji elektrotehničke infrastrukture, arhitektonsko-građevinskih i propratnih objekata, elektroenergetskih objekata, radovi na regulisanju vodotokova i uređenju zone eksproprijacije.

Ukupna vrednost ugovora iznosi oko 230 miliona evra.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime