EPA-EFE/NABIL MOUNZER
Eksplozija u Bejrutu

Eksplozija u Bejrutu dogodila se zbog kardinalnih kršenja tehničke bezbednosti, rekao je Sputnjiku ambasador Rusije u Libanu Aleksandar Zasipkin.

– Siguran sam da se ni pod kojim okolnostima ne treba baviti političkim špekulacijama, a posebno ako je stradalo na hiljade ljudi – rekao je Zasipkin, komentarišući različite verzije o uzroku eksplozije, uključujući i teroristički napad ili bombardovanje.

– Prema najubedljivijim informacijama, tokom remontnih radova došlo je do požara, a zatim i do strašne eksplozije u hangaru, u kome je od 2014. godine bio skladišten kalijum nitrat (šalitra), konfiskovan sa pokvarenog broda, tako da je reč o kardinalnim kršenjima tehničke bezbednosti – rekao je ambasador.

Prema njegovim rečima, trenutno mnogi u Libanu, „a u tome ima veliki deo istine“, govore da je tragedija odraz postojećih problema u državnim strukturama Libana i interakciji između departmana.

– To je bio očigledan nemar i nepažnja odgovarajućih kontrolnih organa, iako je, kako je rečeno, pitanje odlaganja eksplozivne šalitre redovno bilo na dnevnom redu – istakao je ruski ambasador.

Podsetimo, teret koji je sinoć eksplodirao u Bejrutu bio je konfiskovan sa moldavskog broda, čiju posadu su činili ukrajinski pomorci. Prema mišljenju lokalnih vlasti, eksplodiralo je 2.700 tona veštačkog đubriva koje je stojalo u skladištu u luci od 2014. godine.

Brod je bio registrovan na kompaniju iz Paname. On je 2013. godine isplovio iz luke Batumi (Gruzija) i krenuo ka Mozambiku. Tokom plovidbe posada je otkrila tehničke probleme zbog čega je brod i uplovio u luku Bejrut 21. novembra 2013. godine. Zbog komercijalnih pretenzija prema vlasniku, i „Rodos“ i teret su konfiskovani, a posada je napustila brod.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime