Tanjug
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je da je situacija na KiM posle izbora ozbiljna, zabrinjavajuća i neprihvatljiva.

– Tražićemo odgovarajuće reakcije Evropske unije i Kfora, jer je očigledno da Priština nastavlja sa pritiscima na srpski narod koji tamo živi – rekao je Bocan-Harčenko na svečanoj sednici Skupštine grada Jagodina povodom 75 godina od oslobođenja ovog grada od nemačkih nacista u Drugom svetskom ratu.

– Čitava situacija posle izbora na Kosovu pokazuje da postoji zabrinjavajući trend i da su priče zapadnih partnera, koji su više puta govorili da će situacija biti bolja posle izbora, samo prazna priča. Bez stvarnog pritiska na Prištinu, to su zaista samo prazne reči, koje nemaju nikakav osnov – rekao je ruski ambasador.

On je ponovio da je ruski stav isti i da Rusija i Srbija imaju dobru spoljnopolitičku saradnju i saradnju u međunarodnim institucijama, što dokazuje i ovo što se dogodilo u Interpolu.

Bocan-Harčenko je dodao da Rusija i Srbija imaju niz projekata “od strateškog značaja” i spomenuo gasovod “Turski tok”, izgradnju železničke infrastrukture, ali je ukazao i na brojne mogućnosti koje nisu iskorišćene.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here