EPA/Tatyana Zenkovich
Ruski bombarder Tu-160

Lovci zemalja NATO-a u Estoniji, Litvaniji i Poljskoj nekoliko puta su se podizali u vazduh u utorak kako bi presreli i ispratili ruske lovce, bombardere i izviđačke avione iznad Baltičkog mora, saopštila je vojno-vazduhoplovna komanda Alijanse u Nemačkoj.

“Naši radari su zabeležili neidentifikovane letelice iznad Baltičkog mora u utorak ujutro”, navedeno je u saopštenju.

Kao odgovor na to, Združeni komandni centar komande za vazduhoplovne operacije u Nemačkoj poslao je NATO lovce u region “kako bi presreli i identifikovali” avione koji su se približavali, precizira se u saopštenju.

“NATO je podigao lovce iz baza u Estoniji, Litvaniji i Poljskoj kako bi presreli i ispratili ruske lovce, bombardere i izviđačke avione iznad Baltičkog mora 20. aprila”, saopštila je komanda.

Alijansa dodaje da je neke avione bilo nemoguće identifikovati pomoću signala transpondera, kao i da nije dostavljen ni plan leta što je “moglo da predstavlja pretnju za bezbednost leta”, uključujući za civilnu avijaciju.

Podsetimo, televizija “Zvezda” je u utorak prenela da su dva strateška nosača raketa Tu-160 avijacije velikog dometa izvela planirani let u vazdušnom prostoru iznad neutralnih voda Baltičkog mora. Let je izveden u pratnji posada aviona Su-35s Vazdušno-kosmičkih snaga i Su-27 mornaričke avijacije u strogom skladu sa međunarodnim pravilima za korišćenje vazdušnog prostora.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime