EPA/Vassil Donev
NATO brodovi

Postoje šanse za promenu na bolje u odnosima Rusije i NATO-a ukoliko u Alijansi prevlada razumevanje pravih interesa evropske bezbednosti, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško tokom govora u debatnom klubu Valdaj.

– Ima li šanse za promenu (u odnosima Rusije i NATO) na bolje? Ima, ako prevlada razumevanje pravih interesa evropske bezbednosti. A oni ne mogu da se sastoje od toga da se odnosi sa Rusijom guraju sve bliže opasnoj liniji – rekao je Gruško.

Prema njegovim rečima, da bi se udaljilo od te opasne linije, potrebna je realizacija ruskih predloga. Ruski diplomata podsetio je da je Rusija 2018. godine predložila Alijansi da se obnovi dijalog preko vojnih resora, uključujući i konsultacije vojnih eksperata radi razmatranja pitanja koja predstavljaju uzajamne interese i izazivaju zabrinutos Moskve i njenih zapadnih partnera.

– Preduzeti mere za smanjenje aktivnosti vojnih dejstava duž linije direktnog kontakta Rusije i NATO-a, radi se o baltičkim državama, Crnom moru, regionu Arktika, na osnovu reciprociteta, unapređujući mehanizam za sprečavanje opasnih vojnih aktivnosti i incidenata u vazdušnom prostoru i na moru, pre svega u regionima Baltičkog i Crnog mora – nastavio je on.

On je istakao da ukoliko u NATO-u budu spremni za stvarni rad, onda će realizacija ovih koraka omogućiti da se makar malo poboljša situacija i stanje bezbednosti ne samo u odnosima Rusije i NATO-a, već i uopšte u evropskom i evroatlantskom regionu.
Gruško je naveo da Rusija najverovatnije neće obnoviti rad svoje stalne misije pri NATO-u u Briselu.

– Sve se razvija na takav način da je teško da ćemo se tamo vratiti – istakao je Gruško.

– Kada je Ruskoj Federaciji poslat signal da je diplomatsko prisustvo ovde apsolutno neprimereno, da neće biti normalnog diplomatskog života, nije nam ostalo drugo rešenje, osim rešenja koje je doneto. Ono je bilo jedino moguće – objasnio je Gruško.

U politici NATO-a moraju se desiti suštinske promene kako bi se obnovio dijalog sa Rusijom, smatra Gruško.

– Da bi se pojavile mogućnosti za obnavljanje normalnog dijaloga, moraju se desiti fundamentalni pomaci unutar samog NATO-a u ruskom pravcu, kako u smislu vojnog planiranja, tako i u pogledu politike – istakao je on.

Sekretarijat NATO-a je 6. oktobra zvanično obavestio rusku stranu o odluci generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga da od 1. novembra 2021. oduzme akreditaciju osmorici zaposlenih u stalnoj misiji Rusije, kao i da smanji ukupan broj članova diplomatskog predstavništva na 10 lica.

1 COMMENT

  1. Jedina sansa je licno rasturanje NATO-a, ili da budu rastureni. Ovo drugo je neminovno, presli su crvenu liniju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here