Tanjug
Petrohemija

Gaspromnjeft je zainteresovan za učešće u privatizaciji Patrohemije iz Pančeva, potvrdio je predsednik Upravnog odbora te ruske kompanije Aleksandar Djukov u razgovoru sa srpskim ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem.

Oni su razgovarali na marginama 9. Međunarodnog gasnog foruma u Sankt Peterburgu, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Antić je kazao da je budućnost Petrohemije od izuzetnog značaja i da joj je strateški partner potreban zbog investicija, koje treba da obezbedi da ta kompanija dugoročno stabilno funkcioniše.

Djukov je istakao da Gaspromnjeft ima potencijalni interes za učešće u iznalaženju adekvatnog modaliteta privatizacije Petrohemije, a dogovoreno je, kako je saopšteno, da Vlada Srbije i ta kompanija intenziviraju i konkretizuju razgovore o toj kompaniji.

Na sastanku je analizirana realizacija tekućih projekata, pre svega “Duboka prerada” (modernizacija Rafinerije Pančevo), koji je značajan za ceo naftni sektor, a koji će osigurati da Naftna industrija Srbije (NIS) ostane lider na zahtevnom regionalnom tržištu naftnih derivata.

Ocenjeno je da treba uložiti dodatni napor da NIS, zajednička kompanija Vlade Srbije i ruskog Gasproma, koja ima uticaj na ukupnu ekonomiju Srbije, ostvari još bolje rezultate, u skladu sa očekivanjima oba akcionara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here