f
pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sud u Njujorku osudio je ruskog državljanina Stanislava Lisova na četiri godine zatvora zbog kovanja zavere za organizovanje hakerskog napada.

Lisovu, koji je ranije priznao krivicu, biće uračunato vreme koje je već proveo u zatvoru, tako da će biti pušten na slobodu za četiri ili pet meseci.

Sudija Valeri Kaproni saopštila je da je Rus osuđen na 48 meseci zatvora, ali da je ona prihvatila da mu smanji kaznu za 15 odsto zbog dobrog ponašanja i zbog činjenice da je u zatvoru proveo već oko tri godine.

„Lisov će najverovatnije biti deportovan u Rusiju u proleće naredne godine“, rekao je njegov advokat Arkadij Buk, prenosi Tas s.

Lisov je uhapšen u Španiji u januaru 2017. godine, a izručen je SAD godinu dana kasnije, a u februaru ove godine izjasnio se da je kriv po dve tačke optužnice,

Američke vlasti optužile su Lisova da je stvorio kompjuterski virus NeverKvest kako bi ukrao podatke banaka i lične podatke.

Na osnovu te optužnice, mogao je da se suoči sa kaznom i do 35 godina.

Prema navodima optužnice, hakeri su korišćenjem NeverKvesta pokušali da ukradu milione dolara.

Američke vlasti navode navele da je od juna 2012. do januara 2015. godine Lisov učestvovao u stvaranju NeverKvesta, kao i u upravljanju kompjuterskom mrežom korišćenom za širenja virusa.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime