Ruski hakeri “provalili” kamere u 250 država

0

 

Ako imate veb-kameru, bebi-monitor ili kućnu sigurnosnu kameru, sada je pravo vreme da promenite lozinku. Ruski hakeri preko svog sajta ušli su i objavili snimke iz mnogih domova i preduzeća iz Velike Britanije i 250 drugih zemalja, prenosi Bi-Bi-Si.

Zaštita u jakoj šifri

Sajmon Rajs, menadžer grupe za tehnologiju u kancelariji britanskog poverenika za informacije, napisao je na svom blogu: "Ako je šifra jedini sigurnosni korak koji preduzimate kada nabavite novi uređaj, uverite se bar da ona bude stvarno jaka."

Među snimcima koje su hakeri prikupili našli su se i snimci iz teretane u Mančesteru, spavaće sobe u Birmingemu i kancelarije u Lesteru. Jedna učenica iz Škotske čak tvrdi da je videla kako se njena veb-kamera uključila dok je ona bila u kupatilu.
Bi-Bi-Si navodi da baza podataka sajta sadrži snimke sa 4.591 kamere iz SAD, 2.059 iz Francuske i 1.576 iz Holandije. Identifikovan je i manji broj podataka iz zemalja u razvoju, uključujući Nikaragvu, Pakistan, Keniju, Paragvaj i Zimbabve.
Hakeri su uspeli da pristupe privatnim kamerama, zato što je na njima i dalje zadržana fabrička lozinka, koja se može pronaći na internetu. Kancelarija britanskog poverenika za informacije je upozorila na kršenje prava i preporučila svima da menjaju lozinku za bilo koji novi uređaj. Takođe se savetuje obezbeđivanje svih uređaje koji imaju internet vezu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here