commons.wikimedia
Ruski helikopter "Ansat"

Republika Srpska kupila je tri ruska helikoptera „Ansat“ za potrebe policije, izjavio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik. Prvi helikopter stići će tokom septembra, dok će ostatak biti isporučen u maju naredne godine i januaru 2022. godine.

Dodik je naglasio da je nabavka realizovana je uprkos pritiscima zapadnih partnera da je spreče, i dodao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u januaru objavilo izbor dobavljača helikoptera po ceni od 22 miliona evra, a kao jedini ponuđač navedena je kompanija „Ruski helikopteri“.

Predrag Ćeranić dekan Fakulteta bezbednosti u Banjaluci kaže za Sputnjik da su u pitanju laki helikopteri koji služe za prevoz ljudstva u različitim situacijama.

– Od humanitarnih, dakle u nekim vanrednim situacijama kao što su elementarne nepogode, transporta povređenih do prebacivanja ljudstva na neku drugu tačku – navodi on.

Ćeranić podseća da je sedište antiterorističke jedinice MUP-a RS je Banjaluci, ali ako se ukaže potreba za intervencijom takvih snaga na primer u Trebinju, Istočnom Sarajevu ili bilo kojoj drugoj tački u RS mnogo je lakše da se obučeni ljudi prebace helikopterom radi neutralisanja opasnosti.

MUP RS je bivšu kasarnu JNA u Zalužanima, dodaje Ćeranić, potpuno prilagodilo novim potrebama i tu su smeštene antiterorističke jedinice, jedinice za podršku a opremljeno je i sa izuzetnim strelištem gde se može gađati snajperom, sa razdaljine od 1000 metara.

Ćeranić ne krije da je ova nabavka ustalasala neke političke strasti u Sarajevu, ali podseća da se Hrvatska naoružava kroz donacije, ali i da Turska donira i prodaje čak i teško naoružanje Oružanim snagama BiH, pa ne vidi probleme da i RS kupi tri ruska helikoptera.

Inače helikopter „Ansat“ ima dva gasnoturbinska motora PW207K kanadske proizvodnje. Može da ukrca do 10 putnika ili 1.000 kilograma tereta. Osnovna varijanta Ansata ima 6,7 kubnih metara prostora u unutrašnjosti kabine. Za laku klasu helikoptera ovo je prostrano.

Ansat ima četvorostruki električni sistem komandi leta aviona. Rusko ministarstvo odbrane je septembra 2001. godine je donelo odluku da opremi helikopterske pilotske škole ovim  modelom, tako je izrađena verzija „Ansat –U školski“, koji umesto skija na stajnom trapu ima točkove, dok su vrata kod ove verzije dvodelna i otvaraju se nagore i nadole.

Ovaj prototip je uspešno poleteo 2004, a letna ispitivanja su završena 2008. Prve serije od 20 komada „Ansata –U“ isporučene su Centrima za obuku pilota helikoptera 2010. godine.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime