commons.wikimedia
Američki lovac F-16 "Fajting Falkon" (Foto: Arhiva)

Ruski sistemi za elektronsko ratovanje, koji se koriste tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini, biće optimizovani za onesposobljavanje radara na lovcima F-16, rekao je za Sputnjik izvor upoznat sa situacijom.

„Ruski sistemi za elektronsko ratovanje, koji se koriste u zoni specijalne operacije, dobiće optimizovana podešavanja za suzbijanje radara i opreme lovaca NATO F-16 koje zapadne zemlje planiraju da isporuče Kijevu“, rekao je naš sagovornik.

Kako je dodao, prema poznatim informacijama o elektronskoj opremi lovaca NATO, koje bi trebalo da dobije Kijev, biće ih lakše onesposobiti nego avione sovjetske proizvodnje koje poseduje Ukrajina.

Ranije je drugi izvor rekao za Sputnjik da ruski sistemi za elektronsko ratovanje sada mogu efikasno suzbijaju borbene avione ukrajinske vojske. Zbog toga ukrajinska avijacija redovno odustaje od izvršavanja borbenih zadataka i vraća se u bazu, istakao je on.
Prethodno je portparol Pentagona Patrik Rajder rekao da će u bazi u Arizoni u oktobru početi obuka ukrajinskih pilota da upravljaju lovcima F-16.

Rusija je ranije poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuka oružja Kijevu. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da su SAD i NATO direktno uključeni u sukob u Ukrajini – ne samo putem isporuke oružja, nego i obučavanjem vojnika u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama.

7 COMMENTS

  1. Isporučiti po jedan sarmat svim članicama NATO-a u Evropi, a “gazdi” u SAD jedno 10 komada. Ima se, može se.

    • Bi oni ali znaju da ce ih zbrisazi sa geografske karte.A ovu Rusku agresiju treba nazvati imenom a to je agresija a nikako ne specijalna oprracija to je rat protiv jedne suverene zemlje,koju su Rusi napali kukavicki bez objave rata.

      • E pa zemljace to moze samo ako ako izbrises zemaljsku kuglu iz kosmosa. Cus izbrisati Rusiju sa karte, a ona pola kugle!

      • Napali??!!Od 2014 ti “jadni” pripadnici Azova ubijaju decu,žene i stanovništvo Dombasa…u Odesi koliko su ljudi spalili,kakav zločin činili..šta je JEDINO preostalo Rusiji da bi zaštitili taj nevini narod??!!

  2. Trebalo bi je negdje roknuti pa da shvate da su se previse ukljucili u sukob.Za pocetak, negdje usred Atlanskog okeana, na pola puta izmedju EU i Amerike.

  3. To su trebali davno isporučiti, da se i oni zabave o jadima, kao što se zabavio narod koji nije u NATO- u.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here