Vesti

Sastanak Vladimira Putina i Aleksandra Vučića u Sočiju prema mišljenju ruskih eksperata, mogao bi da igra veliku ulogu u razvoju odnosa Moskve i Beograda piše “Raša tudej” i dodaje da će dvojica predsednika razgovarati o hitnim pitanjima bilateralne saradnje, kao i međunarodnim pitanjima, a pored toga, kako je najavio ambasador Srbije u Ruskoj Federaciji, ekonomiji, posebno saradnji u energetskom sektoru.

– Ova poseta će imati veoma veliku ulogu – rekla je Elena Guskova, šefica Centra za proučavanje moderne balkanske krize Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka, u razgovoru za Raša Tudej.

Prema navodima stručnjaka, Rusija i Srbija moraju da povećaju bilateralnu trgovinu. Prema mišljenju profesorke političkih nauka sa MGIMO-a Elene Ponomarjeve, za obe zemlje “veoma je važno da prevaziđu nivo od četiri milijarde evra”.

– Biće razmotrena stajališta u vezi sa ukrajinskom krizom, situacijom u Siriji, ponašanjem Albanaca na Balkanu, a naročito o teritorijalnom pitanju Srbija – Kosovo – ukazala je ona.

Kako napominje Ponomarjeva, Beograd je sada pod ozbiljnim pritiskom Zapada, posebno NATO-a, ali istovremeno država nastoji da održi vojno-političku neutralnost.

– Na Balkanu imamo dva saveznika. To su Srbija i Republika Srpska, koja je deo Bosne i Hercegovine. A pitanje daljeg širenja NATO-a počiva upravo na srpskom faktoru – rekla je ona.

To gledište deli i Guskova, koja ističe da su izjave o “destabilizujućoj” ulozi Rusije na Balkanu, koje su poslednjih godina često izražavali zapadni političari i stručni centri, izazvane upravo željom da se prekinu važne veze Srbije sa Ruskom Federacijom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here