commons.wikimedia
Kurilska ostrva i istorijske granice Rusije i Japana

Rusija je odbila da razgovara o potencijalnoj predaji dva od četiri južna Kurilska ostrva Japanu kao deo pregovora o potpisivanju mirovnog sporazuma, javila je japanska novinska agencija Kjodo.

Pozivajući se na izvor blizak procesu pregovora, agencija piše da je jedan od razloga odbijanja razgovora o takvoj mogućnosti povezan sa vojnim savezom Japana i SAD.

“Kjodo” ističe da je odbijanje Moskve posljedica zabrinutosti da bi mogući kompromis u vezi sa pitanjem teritorija mogao da ima suprotan efekat na nivou podrške stanovništva Kurilskih ostrva ruskim vlastima, preneo je Tass.

Rusija i Japan vode mirovne pregovore još od sredine 20. veka. Posle Drugog svetskog rata, Kurilska ostrva su pripojena Sovjetskom Savezu, a Japan je doveo u pitanje status ostrva Iturup, Kunašir, Šikotan i Habomaj.

Strane su se tokom samita Rusije i Japana u Osaki krajem juna saglasile da nastave sa naporima čiji je konačan cilj potpisivanje mirovnog sporazuma, koji još uvek nije zvanično potpisan posle Drugog svetskog rata.

1 COMMENT

  1. Rusi dobro znaju da bi Japan ta ostrva odmah morao dati kaubojima za baze. Svaki pokusaj je uzaludan. Japan najpre mora da se oslobodi “prijatelja”, koji su nepotrebno bacali atomske bombe na njih.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here