EPA
Vladimir Putin i Sergej Šojgu

Belorusija je još jedno potencijalno poprište borbenih dejstava i to je scenario koji Zapad razmatra. Agresija može biti direktna, a takođe može proći i kao vojna provokacija. Napad na Belorusiju može biti izveden i sa teritorije Poljske i iz Ukrajine, upozorava Aleksandar Mihajlov, šef ruskog Biroa za vojno-političke analize.

– Postoji i treća varijanta – oni mogu da pokušaju da otvore još jedan front kako bi primorali Rusiju da u manjoj meri premešta svoju tehniku i ljudstvo u pravcu jugozapada ukrajinske teritorije i da se fokusira na prebacivanje trupa na belorusko ratište. Ovaj scenario je takođe moguć. Nadam se da Zapad razume dubinu opasnosti od ovakvih provokacija – istakao je ekspert.

Mihajlov je tako prokomentarisao tvrdnje ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua da NATO namerava da pređe sa „obuzdavanja Rusije putem naprednog prisustva“ na stvaranje celovitog sistema kolektivne odbrane na istočnom krilu, u blizini ruskih granica.

Gomilanje NATO na istočnom krilu

Nove multinacionalne bataljonske taktičke grupe formiraju se u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Slovačkoj, a od februara ove godine NATO trupe su uvećane za 2,5 puta i dostigle su brojku od preko 30 hiljada ljudi. Međutim, snage Alijanse u regionu se za kratko vreme mogu povećati.

Gomilanje NATO na istočnom krilu dovodi u opasnost saveznike Rusije, pre svega Belorusiju, upozorio je Šojgu. U takvoj situaciji vojna bezbednost Savezne države Rusije i Belorusije je prioritetni zadatak, zbog čega se posebna pažnja posvećuje pripremi i poboljšanju borbene sposobnosti trupa.

Ruski vojni eksperti ističu da su Rusija i Belorusija spremne za takav razvoj događaja i na postojeće i nadolezeće pretnje, pa su stvorile zajedničku grupaciju trupa, usvojena je zajednička vojna doktrina, sprovodi se zajedničko vojno planiranje, a stvoren i zajednički sistem protivvazdušne odbrane.

Redovno se održavaju zajedničke operativne i borbene obuke, između ostalog i u okviru međunarodnih organizacija ODKB, ZND i ŠOS.

Mihajlov upozorava da se NATO osovina gradi duž zapadnih granica Rusije – baltičkih zemalja, Poljske, Češke, Slovačke, Rumunije, Bugarske i crnomorskog regiona, a takođe NATO pruža Ukrajini obaveštajne podatke, određuje ciljeve, šalje savetnike i plaćenike, vodi informativni i sankcioni rat protiv Rusije.

– Oni su u suštini, nagomilali naoružanje i vojsku duž cele zapadne granice. Osim toga, skrenuo bih pažnju na činjenicu da je koncentrisanje NATO vojske na teritoriji, pre svega, Poljske kadrovska rezerva stranih plaćenika koji stalno pristižu u Ukrajinu. Vrlo brzo menjaju svoj status – oni počinju da se bore u Ukrajini ne u statusu vojnika NATO, već u statusu plaćenika. Ovo je još jedan opasan trend – naveo je Mihajlov.

“Rakete će prvo u Ameriku doleteti”

Ruski vojni ekspert Dmitrij Drozdenko upozorava da su ovi NATO koraci opasni, i da predstavljaju direktnu pretnju Rusiji.

– Takve akcije bi bile pretnja za svaku zemlju koju su proglasili neprijateljem i u blizini čije granice gomilaju svoje oružane snage. Ako bi Rusija počela da gomila svoje snage na granicama SAD, ili postavila svoju grupaciju uMeksiku, mislim da bi to bio “casus belli”, tj. razlog za rat i da bi to dovelo SAD do ludila. U svakom slučaju, ovo što se dešava veoma je opasno – ocenio je ekspert.

Drozdenko upozorava da potezi NATO mogu dovesti do ozbiljne eskalacije, čak i globalnog sukoba. On ocenjuje da formiranje novih bataljonskih taktičkih grupa u zemljama Istočnog bloka govori o tome da Vašington potencijalno razmatra mogućnost direktnog sukoba sa Rusijom.

– Rusija može na samo jedan način da odgovori na ove NATO pretnje – jačanjem odbrambenih sposobnosti zemlje, naglasio je Drozdenko.

– Jačanjem borbene sposobnosti vojske i unapređivanjem kvaliteta naše odbrambene industrije, jer se ne ratuje samo vojnicima, već i industrijskim potencijalom. Iskreno se nadam da ništa od ovoga neće morati da se primenjuje. U SAD iz nekog razloga veruju da će se, ako dođe do nuklearnog sukoba, taj sukob dogoditi samo na teritoriji evropskog kontinenta i da to neće dotaći Amerikance. Ali, ja sam uveren da će, ako nešto počne to će zahvatiti celu zemaljsku kuglu, a u Ameriku će (rakete) prvo doleteti – zaključio je on.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here