EPA/Maxim Shipenkov
Ruski sistem "Pancir S" (Foto: Arhiva)

Ruski protivvazdušni kompleks “Pancir-S” dobio je najnoviju hipersoničnu raketu, koja razvija brzinu veću od pet maha. Ruski vojni eksperti ocenjuju da će jačanje “Pancira” poboljšati odbrambenu sposobnost Rusije i da će imati veliku potražnju na stranom tržištu, piše Olivera Ikodinović za Sputnjik.

Stručnjaci porast borbenih mogućnosti “Pancira” i jačanje njegovog arsenala novom hipersoničnom raketom povezuju sa procesom modernizacije, koji bi trebalo da bude završen iduće godine. Sistem će postati precizniji i moći će da pogađa ciljeve na većem dometu.

Iako se karakteristike novog projektila drže u tajnosti, konstruktor sistema protivvazdušne odbrane Konstruktivnog biroa „Šipunov“ Valerij Slugin objasnio je da postoje dve rakete koje se bore sa čitavim spektrom ciljeva. Jedna je standardna, druga nedavno napravljena – hipersonična sa brzinom od pet maha i više.

Prema njegovim rečima, nova raketa brže doleće do cilja, a pored toga, ne mora se ubacivati mnogo eksploziva u bojevu glavu rakete da bi se raspršili fragmenti – što je veća brzina udara, fragmenti su efikasniji.

“Pancir” uskoro stiže i u Srbiju

Rusko Ministarstvo odbrane naziva “Pancir” “glavnim domaćim sistemom protivvazdušne odbrane kratkog dometa”. Stvoren je da pokriva sisteme dugog dometa S-300 i S-400, ali i za zaštitu civilnih i vojnih objekata, kao što su aerodromi, komandna mesta, komunikacijska središta… Namenjen je za odbranu od aviona, helikoptera, krstarećih raketa i bespilotnih letelica.

Ovo oružje spada u kategoriju hibridnih, a opremljeno je i raketama i topovima, integrisanim na vozilu, zajedno sa radarom.

Naoružanje sistema „Pancir S“ uključuje dva spregnuta topa kalibra 30 milimetara sa bojevim kompletom od 1.400 granata i 12 raketa koje mogu da gađaju ciljeve na daljini do 20 kilometara i visinama do 15 kilometara.

Sistem „Pancir“ smatra se među najboljim u svojoj klasi, a borbena dejstva u Siriji omogućili su inženjerima da maksimalno poboljšaju ovo naoružanje.

„Pancir“ su kupile mnoge zemlje: Alžir, Ujedinjeni Arapski Emirati, Irak, Oman, Jordan, Brazil i Etiopija, a Srbija očekuje isporuku u skorije vreme. Rusija i Srbija su zaključile ugovor o nabavci jedne baterije, odnosno šest sistema „Pancir S1“.

Ruski eksperti očekuju da će modernizacija „Pancira“ pozitivno uticati na odbrambenu sposobnost Rusije i da će Moskva verovatno zaključiti nove izvozne ugovore.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here