EPA/Anatoly Maltsev
Patrijarh Kiril

Ruski patrijarh Kiril optužio je bugarske vlasti za satanizam povodom proterivanja arhimandrita Vasijana i još dvoje ljudi iz Ruske pravoslavne crkve u Sofiji, navodi se u saopštenju Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije, koje je objavila ambasada Rusije u Sofiji.

U tekstu se govori o “policijskim akcijama bugarskih vlasti ” koje su dovele do zatvaranja crkve, ali se opet nigde izričito ne navodi ko je zatvorio crkvu, čiju zgradu Moskva smatra svojim vlasništvom, prenosi portal Novinite.

Odluka o proterivanju je, kako se navodi, „ponižavajuća i diskriminatorska mera sa očiglednim ciljem narušavanja prijateljskih odnosa između bratskih naroda i sestrinskih crkava“, kao i „ neprijateljski i nepravedan čin“ državnih organa.

Ruski patrijarh je izrazio uverenje da “političke snage koje stoje iza neprijatelja ljudskog roda neće moći da razbiju vekovne veze ljubavi i bratstva u Hristu, koje su osnova saradnje između Ruske i Bugarske pravoslavne crkve“.

U frazi „ neprijatelj ljudskog roda “ sadržana je optužba za satanizam, jer se tako Satana naziva u crkvenim krugovima, navodi bugarski portal.

Oko Uskrsa 2022. godine, ruski sveštenici su počeli otvoreno da govore da je ruska agresija na Ukrajinu bila u cilju zaštite hrišćanstva.

Televizijski voditelj protojerej Andrej Tkačov rekao je da se „ruski svet egzistencijalno suprotstavlja zlu i antihrišćanskoj civilizaciji Zapada“.

Kasnije je i sam patrijarh počeo da koristi ovakva poređenja, rekavši da su sveštenici „na prvoj liniji“ fronta, a država „ zastupa vrednosti koje podižu barijeru kretanju ka kraju vremena pod vlašću antihrista“.

U molitvenicima koji se distribuiraju u ruskoj vojsci Putin se naziva arhistrategom, vođom nebeske vojske, odnosno izjednačen je sa arhangelom Mihailom, koji je poglavar četiri starozavetna arhanđela, glavni čuvar Carstva Nebeskog i Božjeg zakona, koji će pre Drugog dolaska povesti nebeske vojske protiv Antihrista i pobediti ih.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here