pixabay.com

Odluka Nemačke o proterivanju ruskih diplomata je nepravedna i dodatno će zakomplikovati odnose Moskve i Berlina, izjavio je predsednik komiteta za međunarodne poslove Državne dume Rusije Leonid Slucki. Ruski senator Vladimir Džabarov kaže da je takvim postupkom novom nemačkom kancelaru učinjena medveđa usluga.

– Još jedno proglašenje personama non grata zaposlenih u ambasadi Rusije u Nemačkoj i optužbe za ‘državni nalog’ za ubistvo gruzijskog građanina će još više zakomplikovati rusko-nemačke odnose – smatra on.

Odluka Berlina ne može da se smatra pravednom, jer je, kako kaže, „ceo postupak bio politički motivisan sa velikim rupama u bazi dokaza, što dovodi u sumnju objektivnost odluke“.

Pored toga, poslanik je dodao da žali što upravo takvim potezima počinje saradnja sa novom nemačkom vladom i podsetio da će odgovor Rusije biti adekvatan i recipročan.
S tim u vezi, prvi zamenik predsedavajućeg Odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Vladimir Džabarov kaže da je ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok, koja je saopštila o proterivanju ruskih diplomata, tim postupkom učinila „medveđu uslugu“ nemačkom kancelaru Olafu Šolcu.

– Mislim da nova ministarka spoljnih poslova razvija imidž vatrenog rusofoba – rekao je senator, dodajući da će „Berbokova ometati nemačkog kancelara u uspostavljanju odnosa sa Rusijom“.

Političar takođe smatra da Nemačkoj ne ide u korist da kvari odnose sa Rusijom, najvećim dobavljačem energenata.

Podsetimo, zvanični Berlin saopštio je da je dvojicu ruskih diplomata pri ambasadi Ruske Federacije u Nemačkoj proglasio personama non grata. Kao razlog proterivanja naveden je slučaj ubistva militanta Zelimhana Hangošvilija u berlinskom parku Mali Tirgarten u avgustu 2019. godine što je, prema tvrdnjama Berlina, teško kršenje nemačkog zakonodavstva i suvereniteta budući da je sud utvrdio da je ubistvo izvedeno prema nalogu države.

1 COMMENT

  1. Ma propade Deutschland bez ruskih sirovina!Drzava koja zivi i opstaje samo na prodaji sirovina i gasa je unapred osudjena na propast!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here