Ruski špijuni u Berlinu

0

Gotovo trećina zaposlenih diplomata u velelepnoj zgradi ambasade Ruske Federacije – zapravo špijuni
 

Ruski agenti, prema pisanju ovog lista, godišnje pokušavaju da vrbuju oko stotinak informanata iz oblasti politike i privrede, što višestruko nadmašuje slične pokušaje ostalih stranih obaveštajnih službi.

Hans-Geor Masen, direktor Službe državne bezbednosti (zadužene za borbu protiv špijunskih napada na Nemačku spolja), izjavio je da je "jedva još nekoj tajnoj službi Nemačka obaveštajno toliko važna kao za rusku".

Ruse interesuje sve, kako je rekao, "od izveštaja iz NATO i baza Bundesvera, preko informacija iz političkih krugova, do visoke tehnologije i otkrića vodećih nemačkih firmi".
Centralno mesto u sakupljanju informacija je uspostavljanje prvog kontakta, a za to navodno Rusija koristi mnogobrojne prijeme koji se održavaju u monumentalnoj zgradi ambasade Ruske Federacije u strogom centru Berlina.

Iz odeljenja državne bezbednosti, zaduženog za antišpijunske mere, poručuju da su u

Priznanje

Nemački dnevnik ipak priznaje da opisane tehnike i špijunske prakse nisu ništa neuobičajeno i da ih koriste sve tajne službe.

poslednje vreme ovakve aktivnosti pojačane, a posebno posle saveznih izbora, kada je u Bundestag selo mnogo novih parlamentaraca. Naročito interesovanje vlada za njihove stručne saradnike i savetnike, koji bi moglí da otvore put do bitnih informacija, a da toga nisu ni svesni.

Burkhard Even, šef ove službe, kaže da agenti ruske strane uvek koriste svoja prava imena, jer iako njihova delatnost podleže paragrafu 99 kaznenog zakona koji govori o "špijunskoj aktivnosti", oni su istovremeno zaštićeni diplomatskim imunitetom. To ne važi za domaće informante koji u slučaju hapšenja mogu da "zarade" i do 10 godina robije zbog izdaje zemlje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here