Foto: Tanjug/AP
Olimpijske igre

Svetska antidoping agencija (WADA) zabranila je nekolicini ruskih sportista da budu u olimpijskom timu za Igre u Tokiju pošto su pod sumnjom na doping.

Kako je saopšteno, WADA je morala da interveniše i spreči nekolicinu ruskih sportista da se takmiče u Tokiju na osnovu dokaza iz laboratorije u Moskvi, koja je zatvorena 2015. godine.

Baza podataka i uzorci iz te laboratorije koja je obavljala doping testiranja, predati su 2019. godine, pa je WADA pripremila oko 300 potencijalnih slučajeva za upravljačka tela olimpijskih sportova.

– Nije bilo posebno komplikovano. Nije bilo mnogo, ali rekao bih da je bila nekolicina sportista koji bi bili na Olimpijskim igrama, a mi bismo njihove slučajeve mogli da navedemo kao jake slučajeve, prema bazi podataka. I niko od njih nije ovde. Oni se neće takmičiti – rekao je generalni direktor WADA Olivije Nigli.

Zbog kazne za doping, ruski sportisti će se na Olimpijskim igrama u Tokiju takmičiti pod nazivom “Ruski olimpijski komitet”, ne smeju da koriste rusku zastavu, a u slučaju osvajanja zlatne medalje umesto intoniranja himne biće pušten odlomak klavirskog koncerta br. 1 kompozitora Petra Iljiča Čajkovskog.

Takođe, na njihovoj opremi zabranjen je natpis “Rusija”.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime