Ruski trgovinski lanac traži voće i povrće iz Srbije

0

Rusi najviše traže jabuke, kruške i šljive, ali i karfiol, paradajz krastavac i papriku
 

"U maloprodajnim objektima ‘Diksija’ najviše mesta ima za jabuke, šljive i kruške, kao i za paradajz, karfiol, krastavac i papriku", rekao je Nenad Budimović, sekretar Udruženja PKS za poljoprivredu, prehrambenu industriju, šumarstvo i vodoprivredu, nakon sastanka predstavnika ruskog lanca sa proizvođačima i izvoznicima voća i povrća u Srbiji.

 

Kako je istakao, ruski lanac zainteresovan je i za ostale vrste voća i povrća, kao i za proširenje asortimana srpske robe na smrznuto voće i povrće, malinu kupinu i ostalo.

 

"Na rafovima ‘Diksija’ mogli bi da se nađu i futoški kiseli kupus i turšija", dodao je Budimović.

 

Voćarima pune ruke posla: Spremaju se za rusko tržište

 

Prema njegovim rečima, prilikom današnjeg susreta predstavnika ruskog trgovinskog lanca i domaćih kompanija koje se bave proizvodnjom i preradom voća i povrća, dogovoreno je i nekoliko konkretnih poslovnih aranžmana sa proizvođačima jabuka i šljiva.

 

Uskoro se očekuju i prve isporuke voća, od oko 10.000 tona, ukazano je na sastanku, na kojem je bilo reči i o izvozu za sledeću sezonu, posebno jagoda, trešanja, breskvi, kajsija, šljiva i jabuka.


"Rusi bi mogli da spasu srpsku poljoprivredu"

 

Predstavnici "Diksija" ocenili su da su srpski proizvođači na ruskom tržištu konkurentni cenom i kvalitetom svojih proizvoda.

 

Promet tog trećeg po veličini trgovinskog lanca u Rusiji (dixy.ru), koji ima više od 2.000 maloprodajnih objekata, prošle godine dostigao je sedam milijardi dolara, u čemu je promet voća i povrća učestvovao sa 15 odsto, saopstila je PKS.

 

EU: Srbijo, nije ti pametno da izvoziš hranu u Rusiju

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here