EPA/Oleg Petrasyuk
Kijev

Rusija je u nedelju pokrenula vazdušne napade na Kijev i zapadnu ukrajinsku regiju Lavov, rekli su zvaničnici, što je navelo oružane snage susedne Poljske da aktiviraju avione kako bi osigurali bezbednost vazdušnog prostora u blizini granice.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da je u glavnom gradu Ukrajine došlo do nekoliko eksplozija nakon što su sistemi protivvazdušne odbrane uključeni u odbijanje napada.

– Ukrajinski PVO uništio je desetine projektila koje je lansirala Rusija iznad Kijeva i u blizini glavnog grada – izjavio je Serhij Popko, komandant kijevske vojne uprave.

Preliminarne informacije pokazuju da nema žrtava niti veće štete kao rezultat napada, rekao je.

Ruska osveta

Rusija već danima udara po Ukrajini u napadima koje Moskva prikazuje kao osvetu za ukrajinske napade tokom nedavnih predsedničkih izbora.

“Već treće jutro pre zore ove nedelje, cela Ukrajina je pod vazdušnom uzbunom i savetuje se da se potraži zaklon”, objavila je američka ambasadorka Bridžit Brink na platformi “X” rano u nedelju.

“Rusija nastavlja da neselektivno lansira bespilotne letelice i projektile, ne obazirući se na milione civila, kršeći međunarodno pravo”, dodala je ona.

U velikom napadu na Lavov, ruski projektili leteli su blizu granice sa Poljskom, izvestio je ukrajinski Telegram.

“Poljski i saveznički avioni su aktivirani, što može rezultirati povećanjem nivoa buke, posebno u jugoistočnom delu zemlje”, navele su poljske oružane snage.

Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovji rekao je da nije bilo napada na grad, ali je oko 20 projektila i sedam dronova lansirano na širu regiju Lavova, gađajući “kritičnu infrastrukturu”.

3 COMMENTS

  1. Ruska osveta je smesna i nicemu drugom ne sluzi osim zapadnim ciljevima. Jedan cilj je postignut: Rusija po sopstvenom priznanju nije vise u “specijalnoj akciji” nego u ratu sa Ukrajinom.

  2. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here