Ruski vs EU pogled na ukrajinske izbore

0

Šta su Ukrajinci izabrali? Demokratiju ili još krvoprolića?
 

Barozo je u kratkoj poruci na "Tviteru" čestitao ukrajinskom narodu i na "planu sprovođenja evropskih reformi".

 

Rusija, pak, brine da bi veći broj nacionalista u parlamentu mogao da znači i veći intenzitet borbi na istoku i nova krvoprolića.

 

"Postoji povećana opasnost da će ponovo uslediti pozivi iz skupštine da se upotrebe sila, vojne metode i krvoproliće za rešavanje svih problema", rekao je Karasin i dodao da su "nacionalističke i šovinističke snage dobile podršku i postaće predstavnici u Vrhovnoj Radi". "To je ekstremno opasno", ocenio je Karasin.

 

Prema podacima Centralne izborne komisije, Narodni front premijera Arsenija Jacenjuka je u vođstvu sa 21,6 odsto glasova, a blok predsednika Petra Porošenka je drugi sa 21,5 odsto glasova. Njih prati stranka "Samopomič", na čijem čelu je gradonačelnik Lavova Andrij Sadovi, sa 10,9 odsto glasova, a sledi Opozicioni blok sa 9,77 odsto.

 

Nacionalistička Radikalna stranka Oleha Lisenka dobila je 7,47 odsto glasova, a partija "Batkivščina", na čelu sa Julijom Timošenko, 5,77 odsto glasova. Ostale stranke koje se nadmeću za mandate u Vrhovnoj Radi nisu prešle cenzus od pet odsto.

 

Posmatrači: Izbori u Ukrajini bili demokratski

Prevremeni parlamentarni izbori u Ukrajini održani su u skladu s demokratskim normama, uz samo nekoliko "izolovanih incidenata", ocenili su međunarodni posmatrači.

"U ovom trenutku važnom za budućnost njihove zemlje, ukrajinske institucije i birači su na obeshrabrujuće teškoće odgovorili izborima koji su bili u skladu sa demokratskim obavezama", saopštio je šef posmatračke misije OEBS-a Kent Herstet. On je dodao da su zabeleženi samo "izolovani incidenti" na jučerašnjim izborima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here