wikipedia.org/Vitaly V. Kuzmin
Raketni sistem S-400

„Kupovina ruskih protivvazdušnih raketnih sistema S-400 ne znači njeno odvajanje od NATO-a, štaviše, ona namerava da kupi američki sistem „Patriot“, izjavio je ministar odbrane Turske Hulusi Akar.

– Kupovina S-400 nije bila hir, već potreba i ne znači naše odvajanje od NATO-a. Međutim, po potrebi, i ako nam budu date garancije da će nam biti predate tehnologija, da će biti pokrenuta zajednička proizvodnja i kalendar isporuka, mi možemo kupiti i „Patriot“ ili SAMP-T (francusko-italijanski sistem). Turska je i ranije sarađivala sa svojim saveznicima po pitanju alternativnih opcija i to će i nastaviti da radi. Mi ne možemo prihvatiti izjave, kao što su: mi smo spremni da predamo, ali Kongres ne dozvoljava isporuke – rekao je Akar.

On je dodao da S-400 „neće biti integrisan u okvire PVO NATO-a, ali da će Turska realizovati sve svoje obaveze u okviru Alijanse“.

Juče je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio da sistemi S-400 koje je Turska kupila od Rusije ne mogu biti integrisani u jedinstveni sistem protivvazdušne odbrane NATO-a.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime